BAM negatieve uitschieter op groen Damrak

BAM negatieve uitschieter op groen Damrak ANP

Bouwbedrijf BAM was donderdag de grote verliezer op de aandelenbeurs in Amsterdam, nadat de onderneming een winstalarm gaf en aankondigde internationale activiteiten te beëindigen. Over het algeheel was de stemming juist opperbest, na een beter dan verwacht banenrapport uit de Verenigde Staten. Dat zorgde ook elders in Europa voor groene koersenborden.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1,4 procent hoger op 570,75 punten. De MidKap won 1,2 procent tot 765,58 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen dikten tot 2,8 procent aan.

In de VS kwamen er vorige maand 4,8 miljoen banen bij, exclusief de landbouw. Dat is meer dan economen in doorsnee hadden verwacht, wat tot optimisme stemt over het economisch herstel. Daar staat tegenover dat het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering hoger was dan waarop werd gerekend.

BAM

BAM verloor ruim 13 procent en was veruit de grootste daler bij de middelgrote fondsen. Het bouwbedrijf verwacht in de eerste jaarhelft een verlies voor belastingen te lijden van 130 miljoen tot 150 miljoen euro als gevolg van de problemen door de coronacrisis en de aanhoudende malaise bij het onderdeel BAM International. Het bedrijf liet weten zijn activiteiten buiten Europa af te bouwen.

Sterkste stijger in de MidKap was kabel- en telecombedrijf Altice Europe met een plus van 5,4 procent. In de AEX stond staalconcern ArcelorMittal bovenaan met een winst van 5,5 procent. Chiptoeleverancier ASMI stond onderaan met een verlies van 1,1 procent.

TomTom

TomTom won bijna 4 procent bij de kleinere bedrijven. De navigatiespecialist gaat verkeersinformatie leveren aan het Amerikaanse autoconcern Ford. Op de lokale markt klom Fastned 1,7 procent. De uitbater van snellaadstations neemt het snellaadnetwerk van MisterGreen over voor bijna 2 miljoen euro.

In Londen steeg AB Foods 4,2 procent na een positief handelsbericht. De eigenaar van kledingketen Primark sprak van "geruststellende en bemoedigende" verkopen in de afgelopen weken na de heropening van veel van zijn winkels.

De euro was 1,1241 dollar waard, tegen 1,1256 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,8 procent tot 40,14 dollar. Brentolie kostte 1,3 procent meer op 42,55 dollar.