AutoSchat in Burgum verkocht zijn wasstraat aan de Franeker tankstationexploitant TanQyou, maar bleef zelf de revenuen opstrijken. Dat mag niet langer van de rechter.

TanQyou kocht het tankstation bij de Mercedes-garage aan de Florynwei vorig jaar van Jan Wop Schat. Afgelopen maart volgde de leveringsakte voor de bijbehorende wasgelegenheid voor auto’s. Toch betaalden mensen die er hun auto door de wasstraat reden ook daarna nog hun rekeningen aan Schat.

TanQyou-directeur Jan Harmen Akkerman sleepte hem voor de rechtbank in Leeuwarden. Waarom Schat zich niet aan het koopcontract hield. Zijn advocaat Frank Feenstra bracht op de zitting naar voren dat de garagehouder vanwege hoge financieringslasten bij de Rabobank in zee was gegaan met een vertrouwenspersoon.

Deze heeft hem opgelicht, aldus de raadsman. Volgens Feenstra leverde de helper niet alleen de benodigde contanten, maar zette hij Schat ook op het verkeerde been. De Burgumer ondernemer had zich niet gerealiseerd welke juridische consequenties er aan de verkoop zaten: is een wasstraat onroerend of juist roerend goed?

In ieder geval dacht Schat dat het gebruiksrecht van de installatie nog altijd bij hem zou liggen. Het autobedrijf procedeert daarover nog met de vertrouwenspersoon. In zijn vonnis stelt rechter Jeff Biesma dat TanQyou niet de dupe mag worden van dit conflict.

De rechter stelt vast dat de aankoop rechtsgeldig is geweest. TanQyou staat ook in het Kadaster als eigenaar vermeld. Biesma droeg Schat op de wasstraat zo snel mogelijk over te dragen aan de nieuwe eigenaar, op straffe van een dwangsom van 2500 euro per dag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct