'Apple niet aan einde gouden bergen'

Met een goede nieuwe iPhone is Apple zo weer terug. De omzetwaarschuwing die het bedrijf uit Cupertino dinsdagavond afgaf betekent niet dat er een einde is gekomen aan de gouden bergen, zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Apple verwacht begin dit jaar de eerste omzetdaling in tien jaar tijd. Volgens het bedrijf komt dat onder meer doordat de enorme groei in China afvlakt, maar Versteeg denkt dat die invloed wordt overschat. ,,De laatste iPhone was gewoon niet zo goed. Er zaten geen nieuwe killer features op, zoals de vingerafdrukscanner op een van de versies ervoor."

Versteeg denkt dat de rek nog niet uit de markt is. ,,Je moet gewoon zorgen dat mensen een hele goede reden hebben om hun oude iPhone te vervangen door een nieuwe."

Diensten

Hij ziet ook dat Apple meer omzet gaat halen uit diensten, zoals Apple Music en iTunes. ,,En Apple Pay kan zelfs een reden worden om een nieuwe iPhone te kopen, omdat niet alle oudere iPhones dat ondersteunen."

Volgens analist Abhey Lamba van Mizuho Securities USA is de afvlakking van de smartphonemarkt als geheel ook een risico voor Apple. ,,Ze hebben andere producten en ze hebben het vermogen nieuwe producten te ontwikkelen, maar het gat dat een afvlakkende iPhone-markt laat vallen vul je niet zomaar op."

Het aanbieden van meer diensten kan soelaas bieden, al duurt het wel even voor daarmee de stagnerende iPhone-inkomsten worden gecompenseerd, zegt Lamba. Apple verdient volgens hem 300 dollar op elke iPhone, maar om dat te verdienen met Apple Pay moet de betaaldienst 180.000 transacties verwerken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement