AkzoNobel onderuit in negatieve AEX

De Europese beurzen zijn dinsdag met verlies geopend. In Amsterdam werden de kwartaalresultaten van AkzoNobel slecht ontvangen, terwijl TomTom beleggers juist positief wist te verrassen.

De Amsterdamse AEX-index stond rond 09.45 uur 0,7 procent lager op 445,37 punten. De MidKap zakte 0,2 procent naar 621,06 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden 0,4 tot 0,8 procent in.

AkzoNobel kreeg de handen van beleggers niet op elkaar met zijn kwartaalresultaten. Het verf- en chemiebedrijf houdt last van onzekere markten en zag zijn omzet vorig kwartaal verder dalen, maar wist zijn winstgevendheid wel verder op te voeren. Het aandeel Akzo stond in het eerste handelsuur onderaan de AEX met een min van 4 procent.

TomTom won in de MidKap 3 procent. Het navigatiebedrijf wist zijn winst vorig kwartaal stevig op te voeren, ondanks een dalende omzet. Het navigatiebedrijf wordt steeds minder afhankelijk van de verkoop van apparaten en dat komt de winstgevendheid ten goede.

Telecombedrijf Altice stond met een plus van 1,1 procent bovenaan de AEX. De enige andere winnaar onder de 25 hoofdfondsen was tankopslagbedrijf Vopak, dat een winstje van 0,2 procent noteerde.

ABN Amro noteerde vlak. Het Financieele Dagblad stelde dinsdag op basis van ingewijden dat topman Gerrit Zalm volgend jaar vervroegd zal aftreden. ABN gaf geen commentaar op dat bericht.

De MidKap werd aangevoerd door toeleverancier aan de chipindustrie Besi. Analisten van ING lieten zich positief uit over het aandeel, dat dinsdagochtend 4 procent won.

Ericsson werd in Stockholm 5 procent meer waard. De leverancier van netwerkapparatuur aan de telecomindustrie kondigde extra bezuinigingen aan.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 45,16 dollar. Brent zakte ook 0,2 procent, naar 46,87 dollar per vat. De euro was 1,1060 dollar waard, tegen 1,1078 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement