Akkoord over nieuwe cao wasserijen na eerdere acties

Akkoord over nieuwe cao wasserijen na eerdere acties ANP

Personeel van industriële wasserijen, waar onder meer bedrijfskleding, beddengoed en handdoeken van hotels en ziekenhuizen worden gewassen, is in meerderheid akkoord met de nieuwe cao. Daar ging wel een maand van acties aan vooraf, meldt vakbond FNV.

Door het akkoord krijgen medewerkers van wasserijen er 2 procent loon bij. Ook werden er afspraken gemaakt met betrekking tot zwaar werk. Oudere werknemers kunnen daardoor minder uren werken, gaan er dan in loon wel iets op achteruit, maar zien hun pensioenopbouw gelijk blijven. Ook zijn afspraken gemaakt over woon-werkverkeer.

De huidige cao Textielverzorging, die geldt voor 7000 mensen, liep in juli vorig jaar af. Personeel kondigde begin mei aan actie te gaan voeren om hun eisen kracht bij te zetten, nadat brancheorganisaties FTN en Netex niet ingingen op een ultimatum.

Volgens FNV is met een twee derde meerderheid ingestemd met het resultaat. De nieuwe cao loopt van 1 juli 2020 tot met december 2021. Dit najaar neemt de FNV alweer plaats aan de onderhandelingstafel voor de volgende cao.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie