Air France-KLM uitblinker op beurs

De Europese beurzen wonnen maandag terrein. De stemming werd onder meer gesteund door een sterker dan verwachte toename van de Duitse export. Beleggers verwerkten daarnaast het opstappen van de Britse minister van Brexitzaken David Davis. Op het Damrak vielen de vervoerscijfers van Air France-KLM in de smaak.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,8 procent in de plus op 558,11 punten. De MidKap klom 1,5 procent tot 771,77 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,6 procent.

In de MidKap voerde Air France-KLM de stijgers aan met een winst van ruim 8 procent dankzij sterke vervoerscijfers in juni. Met name de groei bij Air France was een positieve verrassing. Daarnaast wordt topvrouw van de Parijse metro, Catherine Guillouard, volgens Franse media gezien als mogelijke nieuwe bestuursvoorzitter van luchtvaartcombinatie.

Altice Europe

Maaltijdbezorger Takeaway.com profiteerde van een adviesverhoging en klom 2 procent. SBM Offshore (min 0,8 procent) behoorde de schaarse dalers. De oliedienstverlener zou volgens Braziliaanse media mogelijk bijna 900 miljoen dollar moeten betalen voor afwikkeling van de slepende corruptiezaak in Brazilië.

Bij de hoofdfondsen ging Altice Europe aan kop met een winst van 3 procent na een adviesverhoging door RBC Capital Markets. Het kabel- en telecombedrijf kondigde aan agendapunten voor zijn buitengewone aandeelhoudersvergadering te schrappen. Altice kreeg veel kritiek op zijn voorstellen over het beloningsbeleid voor niet-uitvoerende bestuurders.

Renault

Philips won 0,6 procent. Topman Frans van Houten liet weten dat het zorgtechnologiebedrijf mogelijk zijn productie uit het Verenigd Koninkrijk verplaatst als het tot een zogeheten harde brexit komt. Tankopslagbedrijf Vopak was de enige daler met een min van 0,3 procent.

In Parijs zakte Renault ruim 1 procent. De Japanse autofabrikant Nissan Motor, een strategische partner van de Franse autobouwer, bevestige te hebben gesjoemeld met de uitstootgegevens van zijn auto's. In Londen daalde BP 0,6 procent. Het Britse olie- en gasconcern lijkt de belangrijkste kandidaat om de Amerikaanse schalie-activiteiten van mijnbouwer BHP Billiton over te nemen.

De euro was 1,1771 dollar waard, tegen 1,1742 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 73,63 dollar. De prijs van Brentolie klom 0,8 procent tot 77,76 dollar per vat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement