Air France-KLM en Fugro stralen op Damrak

De Amsterdamse aandelenbeurs ging woensdag een fractie vooruit. De andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. Beleggers dompelden zich onder in een cijferregen en keken uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. Op het Damrak stalen luchtvaartcombinatie Air France-KLM en bodemonderzoeker Fugro de show na beter dan verwachte resultaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel een fractie hoger op 574,45 punten. De MidKap steeg 0,8 procent tot 793,20 punten. Parijs en Frankfurt klommen tot 0,4 procent, Londen daalde 0,3 procent.

Bij de hoofdfondsen vielen de resultaten van ArcelorMittal in goede aarde. De staalproducent behoorde tot de kopgroep met een winst van 1,4 procent. Beleggers waren minder tevreden over de cijfers van informatieleverancier Wolters Kluwer en speciaalchemiebedrijf DSM. Beide bedrijven bungelden onderaan met verliezen van respectievelijk 3,4 en 2,4 procent.

Air France-KLM

In de MidKap werden de kwartaalberichten van Air France-KLM en Fugro enthousiast ontvangen. Air France-KLM voerde de stijgers aan met een plus van ruim 7 procent en Fugro volgde met een plus van 5,7 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam, die eveneens met cijfers kwam, stond onderaan met een min van 1,1 procent.

Hunter Douglas steeg 6,1 procent op de lokale markt. De raambekleder boekte in de eerste zes maanden fors meer winst op een hogere omzet. Voor het hele jaar gaat het moederbedrijf van Luxaflex uit van verdere groei.

Apple

De Europese toeleveranciers van het Amerikaanse Apple zaten in de lift dankzij de sterke kwartaalresultaten van de iPhone-maker. In Frankfurt won Dialog Semiconductor 8,8 procent, chipbedrijf Besi dikte in Amsterdam 5,3 procent aan en STMicroelectronics steeg ruim 1 procent in Parijs.

De Franse bank BNP Paribas won 0,6 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Rio Tinto zakte 3,5 procent in Londen na tegenvallende resultaten. De mijnbouwgigant verhoogde wel het dividend en schroefde het aandeleninkoopprogramma op. Autobouwer Volkswagen, die ook met cijfers kwam, zakte ruim 3 procent in Frankfurt.

De euro was 1,1688 dollar waard, tegen 1,1703 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent minder op 68,25 dollar. Brentolie zakte 0,5 procent in prijs tot 73,85 dollar per vat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement