De kaasfabriek van FrieslandCampina in Marum. De kaasexport groeide vorig jaar met 4 procen.t

Agrarische export piekt ondanks brexit en corona

De kaasfabriek van FrieslandCampina in Marum. De kaasexport groeide vorig jaar met 4 procen.t FOTO ARCHIEF LC

De coronacrisis en de perikelen rondom de brexit hebben de Nederlandse agrarische sector niet kunnen weerhouden van een nieuwe exportrecord.

De waarde van de uitgevoerde landbouwproducten kwam vorig jaar uit op 95,6 miljard euro, aldus een raming van Wageningen University en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ten opzichte van 2019 is dat een stijging van 1 procent.

Verrassend

,,Heel verrassend”, stelt Wageningen-onderzoeker Gerben Jukema. ,,Veel boeren en bedrijven hebben hinder ondervonden van corona. Ik denk aan de telers van bloemen, planten en bomen, de aardappelboeren en de kalver- en vleeskuikenhouders. Maar een deel van deze sectoren heeft zich ook weer heel goed hersteld.”

Het nieuwe record is grotendeels te danken aan de wederuitvoer. Dat zijn agrarische producten van buitenlandse makelij die zonder bewerking de grens overgaan. Dit segment steeg met ruim 5 procent naar 27,3 miljard euro. De export van landbouwproducten van Nederlandse makelij daalde licht met 0,6 procent naar 68,3 miljard euro.

De exportwaarde van landbouwproducten is groter dan die van de invoer, maar deze laatste groeit al jaren wel veel harder. Vorig jaar met 4,7 procent naar 67,1 miljard euro en vanaf 2008 gaat het om een toename van 61 procent. In diezelfde periode groeide de landbouwexport met 47 procent. Bij de import gaat het vooral om fruit, natuurlijke oliën en vetten, dranken en cacao.

Duitsland en China

Het belangrijkste exportland is onbetwist Duitsland. Van de export gaat 26 procent, oftewel 24,6 miljard euro, naar onze oosterburen. De export naar Duitsland nam ook toe, met ruim 1 miljard euro. Duitsers namen vooral meer groenten, fruit en oliehoudende zaden en vruchten af. De relatief grootste exportgroei vond plaats naar China. Die nam met ruim 700 miljoen euro toe, een toename van 24 procent. Vooral meer varkensvlees en babymelkpoeder ging van Nederland naar China.

Sierteelt

De grootste daling vond plaats in de handel naar het Verenigd Koninkrijk: min 250 miljoen euro. ,,De komende brexit heeft toch wat voor een afwachtende houding gezorgd aan beide kanten van de Noordzee”, vermoedt Jukema.

De grootste Nederlandse exportsector was en is de sierteelt. Deze bedrijfstak voerde voor 9,5 miljard euro uit aan bloemen, planten en bomen. De voor de Friese economie belangrijke zuivelsector exporteerde vorig jaar 8,3 miljard euro, een afname van 3,6 procent. Er ging vooral minder boter de grens over. De kaasexport steeg wel, met 4 procent.

Tot de zuivelexport rekenen Wageningen en het CBS overigens niet babymelkpoeder. Die valt onder de sector ‘bereidingen van graan, meel en melk’ die vorig jaar voor 5,3 miljard euro uitvoerde, een toename van bijna 3 procent. Aan babymelkpoeder ging voor 2,4 miljard euro de grens over, ruim 200 miljoen euro meer dan vorig jaar. Vooral naar China werd meer geëxporteerd. Naar Hongkong beduidend minder vanwege de onlusten met China.

Critici

Voor critici is deze enorme export – Nederland is na de VS de grootste agro-exporteur ter wereld – het bewijs dat de Nederlandse land- en tuinbouw te intensief is. Onderzoeker Jukema is het daar niet mee eens. ,,Er is blijkbaar veel vraag naar Nederlandse land- en tuinbouwproducten. Dat heeft te maken met kwaliteit, efficiency en de gunstige ligging van ons land. Zonder export zouden landbouw en de aanverwante sectoren een stuk kleiner uitvallen, evenals de werkgelegenheid.”

Wageningen en het CBS tellen de export van onder meer landbouw- en voedingsmiddelenmachines, meststoffen en kasmaterialen apart mee in de agrarische exportcijfers. Deze landbouwgerelateerde goederen wist de groei van de afgelopen jaren niet vast te houden. De uitvoerwaarde daalde met 0.6 procent naar 9,8 miljard euro. De kasmaterialensector bleef wel uitbundig groeien: een stijging van 1,5 miljard euro naar 1,8 miljard euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct