Acties op komst in Friese wasserijbranche

Het wasserijbedrijf Rentex in Bolsward. Foto: niels de vries

Vakbond FNV maakt zich op voor acties in de wasserijbranche, ook in Friesland, voor een nieuwe cao Textielverzorging.

Chauffeurs van textielverzorger CWS in Drachten hangen maandag actiespandoeken op bij hun bedrijfspand. Daarna vervoeren ze net als anders wasgoed en hygiëneproducten met dit verschil dat ze de klanten ook een brief overhandigen over de patstelling in de cao-onderhandelingen. Donderdag kunnen ook de werknemers van Rentex in Bolsward zich aansluiten bij de actie. De FNV roept ze op zoveel mogelijk met actiehesjes te gaan werken.

Druk opvoeren

Het is een redelijk vriendelijke vorm van actievoeren, erkent FNV-bestuurder Dino Djulbic. ,,Maar als het geen zoden aan de dijk zet, gaan we druk opvoeren met werkonderbrekingen.” Volgens hem hebben vooral de bedrijven die voor de zorg werken goede zaken gedaan het afgelopen jaar. Voor wasserijen die gericht zijn op de gedupeerde horeca wil de bond maatwerk-afspraken maken.

Corona-crisis

Djulbic erkent dat het lastig is om in deze corona-crisis zorgbedrijven te benadelen. ,,Daarom voeren we de acties geleidelijk op in de hoop dat werkgevers het zo ver niet laten komen.” De cao textielverzorging geldt voor 7000 werknemers. De vakbonden vragen een loonsverhoging van 5 procent en de mogelijkheid om eerder met pensioen te kunnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie