Achmea zet fusie De Friesland door

Achmea en De Friesland zetten de fusie van de Friese zorgverzekeraar met Zilveren Kruis per 1 januari door.

Het advies van de ondernemingsraad om een besluit uit te stellen om alternatieven te onderzoeken, wordt niet gehonoreerd. Er staat grote tijdsdruk op de operatie, vertraging door nieuw onderzoek leidt niet tot een andere uitkomst, zegt directievoorzitter Bert van der Hoek van De Friesland.

De OR heeft alleen positief geadviseerd over de overheveling van FBTO naar Zilveren Kruis. Alleen het ‘zorgenkind’ van De Friesland overhevelen naar Zilveren Kruis brengt echter grote financiële risico’s met zich mee op grond van onder meer de Wet op de vennootschapsbelasting, aldus Van der Hoek.

De OR heeft onder meer geopperd om derden – genoemd werd participatiemaatschappij FB Oranjewoud – bij het bedrijf te betrekken voor extra kapitaal, maar daar is moederbedrijf Achmea dwars voor gaan liggen. ,,Achmea vindt De Friesland van grote strategische waarde en is niet in geïnteresseerd in derden in het bedrijf’’, aldus Van der Hoek.

Het moederbedrijf is wel bereid om een aparte overeenkomst te sluiten met De Friesland, waarin de eigenheid van de zorgverzekeraar wordt geborgd. Daarin komen onder andere afspraken vast te liggen over de werkgelegenheid, werkwijze en de ruimte voor de directie voor het voeren van een eigen beleid. ,,Achmea snapt heel goed dat het daarvoor ruimte moet bieden’’, aldus Van der Hoek.

Hij wijst in dit verband op de sterke positie van de zorgverzekeraar met 600.000 verzekerden en in de provincie (inclusief FBTO) een marktaandeel van 80 procent. Achmea heeft Leeuwarden als kernlocatie aangemerkt voor zijn zorgtak. Een ,,substantieel deel’’ van de 1100 Zilveren Kruis-medewerkers in Zwolle zal naar Leeuwarden worden overgeplaatst, aldus Van der Hoek.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement