Accountants gaan eed afleggen

Accountants gaan voortaan een eed afleggen om te benadrukken dat zij hun beroep ,,naar eer en geweten'' uitvoeren. Dat heeft de beroepsorganisatie van accountants NBA bepaald. Op de ledenvergadering van de NBA stemde een grote meerderheid in met het besluit.

De maatregel is bedoeld om het vertrouwen te herstellen in de accountancybranche. Er is al een tijd veel kritiek over de ondermaatse kwaliteit van door accountants uitgevoerde controles. De vier grote accountantsorganisaties in Nederland, Deloitte, EY, KPMG en PwC, kregen eerder dit jaar nog voor miljoenen euro's aan boetes opgelegd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Die straffen hadden betrekking op fouten die een aantal jaren terug zijn gemaakt.

De nieuwe beroepseed stelt dat de accountant ,,zich ervan bewust is te moeten handelen in het algemeen belang en zich houdt aan de beginselen van integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid, zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid''. Alle ingeschreven accountants moeten de eed voor 1 mei volgend jaar hebben afgelegd.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement