Aardappelhandelshuis HZPC in Joure verdeelt deze zomer 12.000 certificaten gratis onder circa 800 telers.

HZPC heeft de eigen certificaten ingekocht op de afgelopen twee beursdagen in november en eind vorige week. In principe komen bijna alle duizend aangesloten telers in de Europese Unie (450 in Nederland) in aanmerking voor gratis certificaten, maar vanwege de bijkomende administratie heeft ongeveer 20 procent van de boeren aangegeven er geen belang bij te hebben. De certificaten worden verdeeld na rato van het areaal pootaardappelen dat de teler dit jaar teelt. In totaal zijn er bijna 800.000 certificaten in omloop.

Maximale daling

HZPC kon de certificaten voor 106,35 euro per stuk inkopen. Dat betekent dat de koers wederom met de maximale 10 procent is gedaald ten opzichte van de vorige handelsdag in november.

Nadelige ontwikkeling

Op de eerste handelsdag in boekjaar 1999/2000werden de certificaten verhandeld tegen een prijs van 24 euro. In mei 2018 piekte de prijs op 200 euro. Nadien zit de klad erin. Oud-telers willen hun certificaten verzilveren terwijl jonge boeren het geld liever in andere zaken investeren. Een nadelig ontwikkeling vindt HZPC, omdat het bezit van certificaten de betrokkenheid bij het bedrijf vergroot en een deel van de winst via certificaten verdeeld wordt in de vorm van dividend.

Certificaten opkopen

Om die reden heeft het Jouster aardappelhandelshuis besloten om gedurende 10 jaar jaarlijks voor 1,5 miljoen euro certificaten op te kopen en deze te verdelen onder de actieve boeren die er belang bij hebben. ,,In de hoop dat ze zich uiteindelijk ook weer zelf melden als koper op een handelsdag”, verklaart algemeen directeur Gerard Backx.


 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Agrarisch / Landbouw
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct