Aanklacht tegen Google om verzamelen data tegen wil consument

Aanklacht tegen Google om verzamelen data tegen wil consument ANP

De Amerikaanse techreus Google verzamelt dagelijks in het geniep miljarden beetjes data van internetgebruikers, ook als zij ervoor kozen de informatie niet te willen delen. Dat stellen drie consumenten die in de Verenigde Staten een procedure tegen de internetreus aanspannen.

De zaak werd ingediend bij de federale rechtbank van San Jose. Volgens de klacht zou Google de browsergeschiedenis van consumenten en andere gegevens verzamelen. Daarbij zou het bedrijf lak hebben aan de gekozen voorwaarden van consumenten om de privacy te waarborgen.

Bij de Chrome-webbrowser van Google, maar ook andere tools van het techbedrijf, kan er voor gekozen worden om het verzamelen van gegevens uit te schakelen. Evengoed zou Google de gegevens ophalen. Daarmee wordt volgens de klagers inbreuk gemaakt op privacywetten.

Eerdere klacht verworpen

Google zegt in een reactie de privacy van consumenten die daar voor kiezen te respecteren. De onderneming betwist de claim en belooft zich "krachtig" te zullen verdedigen.

Eerder werd een klacht tegen Google, dat illegaal locatiegegevens van mobiele apps zou opslaan en gebruiken, door een federale rechter in Californië verworpen. Ook in Arizona loopt een zaak met die strekking.