ASML koploper in groene AEX

De Amsterdamse aandelenbeurs ging woensdag stevig omhoog. Ook de andere Europese beursgraadmeters stonden in het groen. Op het Damrak vielen de kwartaalresultaten van chipmachinemaker ASML in goede aarde. Ook verfconcern AkzoNobel, dat eveneens met cijfers kwam, werd hoger gezet.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1 procent in de plus op 564,59 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 781,32 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,8 procent.

ASML was koploper bij de hoofdfondsen met een winst van bijna 5 procent. De chipmachinefabrikant wist de resultaten in het tweede kwartaal flink op te krikken door beter dan verwachte verkopen van de vernieuwende EUV-machines en verwacht dat de resultaten in de tweede jaarhelft nog beter zullen zijn. ING Groep was de sterkste daler met een min van 1,4 procent.

AkzoNobel

AkzoNobel klom 2,8 procent. Het concern verkocht afgelopen kwartaal minder verf. De lagere verkopen werden echter deels gecompenseerd door hogere prijzen voor decoratieve verven.

In de MidKap voerde chiptoeleverancier Besi de stijgers aan met een plus van 2,5 procent. Grootste daler was kunstmestproducent OCI met een min van 0,9 procent.

Ericsson

In Stockholm maakte Ericsson een koerssprong van bijna 9 procent na een kwartaalupdate. De Zweedse maker van netwerkapparatuur begint de vruchten te plukken van de reorganisatie die eerder is ingezet.

Tele2 dikte ruim 12 procent aan. De Zweedse telecomaanbieder heeft een goed tweede kwartaal achter de rug en verdiende meer aan zijn mobiele abonnementen. Het Nederlandse onderdeel van Tele2 werd niet meegerekend bij de resultaten, gezien de aanstaande samenvoeging met T-Mobile Nederland.

EasyJet

EasyJet steeg in Londen bijna 3 procent. De budgetvlieger schroefde zijn winstverwachting op na een sterk tweede kwartaal. Het bedrijf profiteerde onder meer van de stakingen bij Air France, waardoor er extra reizigers bij de Britse concurrent aanklopten. In Kopenhagen kelderde Danske Bank meer dan 9 procent na tegenvallende resultaten van de grootste bank van Denemarken.

De euro was 1,1621 dollar waard, tegen 1,1675 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 67,62 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,8 procent tot 71,61 dollar per vat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement