'AF-KLM neigt naar knieval voor piloten'

De piloten van Air France lijken gehoor te vinden bij de top van het bedrijf met hun pleidooi om de groei in capaciteit binnen Air France-KLM ,,evenwichtiger'' te verdelen. Dat zou ten koste gaan van KLM, dat momenteel groeit terwijl het Franse zusterbedrijf krimpt.

Volgens dagblad Le Figaro is aankomend topman Jean-Marc Janaillac bereid de afspraken die bij de overname van KLM in 2004 zijn gemaakt, nog eens langs de meetlat te leggen. Destijds is ook met de Nederlandse overheid afgesproken dat de fusie niet ten koste mocht gaan van de ontwikkeling van het netwerk van KLM en Schiphol.

Dat was de afgelopen jaren ook niet het geval. KLM groeide zelfs harder dan Air France. De laatste tijd is dat verschil groter dan voorheen, omdat in Nederland werk is gemaakt van efficiëntiemaatregelen en in Frankrijk nauwelijks. Kern van de huidige strategie is dat kostenbesparingen groei mogelijk maken.

Staking

De Franse piloten vinden desondanks dat de uitbreiding van het stoelaanbod bij KLM op zijn minst voor een deel toekomt aan Air France. Mede daarom dreigen zij met acties. Bronnen rond KLM bevestigen dat de directie in Parijs er inmiddels naar neigt de piloten hun zin te geven.

Of een staking nog kan worden voorkomen is overigens maar de vraag. Janaillac begint pas op 4 juli aan zijn nieuwe baan. De piloten dreigen al komende zaterdag het werk neer te leggen.

Kosten

KLM herhaalde in een reactie dat acties van het Franse personeel ,,destructief'' zouden zijn, net nu de luchtvaartgroep na jaren van verliezen weer zwarte cijfers schrijft. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij benadrukte dat Air France zelf opdraait voor de kosten van een eventuele staking.

Voorzitter Steven Verhagen van de pilotenvakbond VNV zegt zich niet te kunnen voorstellen dat het moederbedrijf eenzijdig tornt aan productieafspraken, zonder overleg met KLM en de Nederlandse bonden. ,,Dat lijkt me onbestaanbaar'', zei hij. ,,Als ze al onder druk zulke toezeggingen doen, kunnen ze die nooit waarmaken.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement