AEX verder omlaag door virusvrees

AEX verder omlaag door virusvrees ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs ging vrijdag verder omlaag. Ook de andere Europese beurzen lieten stevige minnen zien, na de forse koersverliezen in Azië en New York. De zorgen over de snelle verspreiding van het nieuwe coronavirus bleven de stemming op de wereldwijde markten onder druk zetten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 2,8 procent lager op 537,28 punten. De MidKap daalde 3,6 procent tot 809,64 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 2,7 procent. De hoofdindex in Milaan zakte 3,1 procent.

Alle 25 AEX-fondsen stonden in het rood. Grootste daler was chipmachinemaker ASML met een verlies van 4,2 procent. DSM daalde 2,9 procent. De activistische belegger Oceanwood Capital Management wil dat het speciaalchemieconcern zijn divisie voor materialen afsplitst en de opbrengst uitkeert aan aandeelhouders. Na de afsplitsing zou DSM zich puur op voeding kunnen richten.

Accell

Fietsenfabrikant Accell verloor 4,5 procent bij de kleinere bedrijven na publicatie van de jaarcijfers. Op de lokale markt won Stern 3,6 procent. Het autobedrijf verwacht in het tweede kwartaal meer duidelijkheid te kunnen geven over het al dan niet doorgaan van de fusie met zijn Scandinavische branchegenoot Hedin Automotive.

Lufthansa zakte 2,7 procent in Frankfurt. De Duitse luchtvaartmaatschappij schrapt 25 procent van de capaciteit ofwel zo'n 7000 vluchten vanwege de virusuitbraak. In Amsterdam daalde Air France-KLM 4,2 procent. In Parijs verloor Airbus 4,8 procent. De verspreiding van het coronavirus lijkt ook fabrikanten van vliegtuigen te raken. De Europese vliegtuigbouwer haalde in de maand februari geen enkele nieuwe order binnen voor zijn vliegtuigen.

Brillen

De virusuitbraak drukt ook op de verkoop van brillen in met name China. De Frans-Italiaanse brillengigant EssilorLuxottica, de koper van GrandVision, houdt daarom rekening met tegenvallende opbrengsten. Het aandeel daalde ruim 2 procent in Parijs.

De euro was 1,1266 dollar waard tegen 1,1198 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 1,7 procent in prijs tot 45,12 dollar. Brentolie kostte 1,8 procent minder op 49,09 dollar per vat.

home
net-binnen
menu