'AEX toont herstel'

De Amsterdamse beurs opent donderdag naar verwachting in de plus. Na drie dagen met verlies bieden de hogere slotkoersen die woensdag op Wall Street werden genoteerd enige steun. Beleggers verwerken daarbij onder meer de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve.

Daaruit bleek woensdagavond dat Amerikaanse centrale bankiers heel voorzichtig blijven ten aanzien van een verdere verhoging van de rente in de VS. De Fed wacht op duidelijke bewijzen van kracht in de arbeidsmarkt en vreest dat de brexit ook de Amerikaanse economie kan raken. In de markt lijkt de verwachting voor het tijdstip van de volgende rentestap al opgeschoven naar volgend jaar.

Een eerste nieuw signaal over de Amerikaanse arbeidsmarkt komt donderdagmiddag van ADP, dat zijn schatting van de banengroei in de VS in juni publiceert. Die schatting loopt vooruit op het banenrapport dat de Amerikaanse overheid vrijdag presenteert.

Tegenvallend

Beleggers kregen voorbeurs tegenvallend nieuws over de Duitse economie. Daar bleek de industriële productie in mei met ruim 1 procent te zijn gekrompen, terwijl op een minieme groei werd gerekend.

Aan het bedrijvenfront meldde het Franse Danone een grote overname. De yoghurtgigant koopt het biologische voedingsmiddelenbedrijf WhiteWave Foods voor 10 miljard dollar. Dat is de grootste overname voor Danone sinds de aankoop van het Nederlandse Numico in 2007.

Omzet

Verder gaf toeleverancier aan de chipindustrie RoodMicrotec aan dat de omzet afgelopen halfjaar is gestabiliseerd. Het bedrijf hield vast aan de prognoses voor heel 2016 en rekent op stijgende verkopen in 2017.

De Aziatische beurzen toonden donderdag een wisselend beeld. In Tokio sloot de Nikkei procent in de min, mede door de aanhoudende opmars van de yen.

Verlies

De AEX-index in Amsterdam eindigde woensdag 1,9 procent in de min op 422,18 punten. De MidKap zakte 2,6 procent naar 577,05 punten. In Frankfurt, Parijs, Madrid en Milaan liepen de verliezen op tot 2,3 procent. De FTSE in Londen ging 1,2 procent omlaag. De graadmeters in New York wonnen 0,4 tot 0,8 procent.

De prijs van Amerikaanse olie steeg donderdag voorbeurs 0,4 procent naar 47,59 dollar per vat. Brent werd 0,3 procent duurder bij 48,92 dollar per vat. De euro werd voor 1,1090 dollar verhandeld, tegen 1,1083 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement