'AEX staat voor lagere opening'

De aandelenbeurs in Amsterdam opent vrijdag naar verwachting licht lager. Beleggers kunnen zich voor het eerst sinds de verzelfstandiging van Philips Lighting buigen over cijfers van het bedrijf. Ook fietsenmaker Accel opent de boeken.

Philips Lighting, de onlangs afgesplitste lichtdivisie van Philips, behaalde vorig kwartaal een lagere winst en omzet dan een jaar eerder. De verkopen daalden daarbij wel minder sterk dan in de voorgaande periodes en het bedrijf verwacht nog altijd later dit jaar weer een plus te kunnen laten zien.

Accell deed opnieuw goede zaken met zijn e-bikes, ondanks de invloeden van het slechte weer. De handelaar in specerijen, noten en thee Amsterdam Commodities (Acomo) hield zijn winst bij een stijgende omzet gelijk. Het bedrijf kampte met fluctuerende prijzen van agrarische producten door weersinvloeden.

Fagron

De toeleverancier aan apotheken Fagron heeft een claim aan zijn broek in de Verenigde Staten. Die heeft betrekking op de overname van de Amerikaanse steriele bereidingsapotheek AnazaoHealth in 2015. Er wordt een schadevergoeding geëist van tussen 10 en 20 miljoen dollar.

Analisten wijzigden hun adviezen voor Unilever en Unibail-Rodamco, nadat de levensmiddelen- en verzorgingsproductengigant en het vastgoedbedrijf donderdag kwartaalcijfers deelden. Unilever werd afgewaardeerd door RBC Capital terwijl Unibail juist opgewaardeerd werd door Goldman.

Dow Jones

In Londen komt onder meer telecombedrijf Vodafone nog met cijfers. Op het macro-economische vlak geeft Markit een eerste blik op de recente economische ontwikkeling in de eurozone aan de hand van zijn inkoopmanagersindex.

Op Wall Street kwam donderdag een einde aan de winstreeks van de Dow Jones. De toonaangevende graadmeter sloot negen keer op rij in de plus, maar eindigde nu 0,4 procent in de min op 18.517,23 punten. De brede S&P 500 zakte eveneens 0,4 procent, naar 2165,17 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,3 procent omlaag en kwam op 5073,90 punten.

AEX

De AEX sloot eerder op de dag 0,1 procent lager op 451,97 punten. De MidKap eindigde met een winst van 0,4 procent op 626,78 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen en Parijs verloren 0,5 en 0,1 procent, de DAX in Frankfurt sloot 0,1 procent hoger.

De prijs van een vat Amerikaanse olie ging vrijdag voorbeurs met 0,6 procent omlaag naar 44,50 dollar. Brent werd 0,3 procent goedkoper bij 46,06 dollar per vat. De euro was 1,1030 dollar waard, tegen 1,1010 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement