AEX sluit wederom in het groen

De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag voor de vierde dag op rij met winst gesloten. Ook elders in Europa waren beleggers overwegend goedgemutst. Verminderde politieke onzekerheid in Groot-Brittannië en de verwachting voor meer steunmaatregelen in Japan gaven de handel een steuntje in de rug.

De AEX eindigde 1,1 procent hoger op 445,44 punten. De MidKap ging eveneens 1,1 procent vooruit, tot 620,57 punten. Parijs en Frankfurt wonnen tot 1,6 procent. De FTSE in Londen sloot vlak.

Staalconcern ArcelorMittal was in Amsterdam met afstand het sterkst stijgende hoofdfonds. Het aandeel werd 8,6 procent waard. Andere koplopers waren Altice, Randstad en ING, met plussen van meer dan 3 procent. Biotechbedrijf Galapagos verloor 1,5 procent en stond daarmee onderaan in de AEX.

Aegon

Ook Aegon trok de aandacht. De verzekeraar wist een openingsverlies om te buigen in winst (plus 1,5 procent). De verkoop van zijn Britse lijfrenteportefeuille zadelt de verzekeraar op met een veel groter boekverlies dan aanvankelijk was geschat.

Op de andere grote beurzen in Europa deden vooral autobouwers het goed. In Parijs noteerde PSA Peugeot Citroën 6,5 procent in het groen, na positief ontvangen verkoopcijfers. Branchegenoot Renault ging 4,1 procent omhoog. In Frankfurt kwam Daimler met kwartaalresultaten. Het moederbedrijf van Mercedes-Benz won daarop 4,4 procent. BMW sloot 4,7 procent hoger en Volkswagen boekte een plus van 3,1 procent.

Euro

In Milaan toonden de koersen van Italiaanse banken stevig herstel. Vooral UniCredit was erg in trek. Het financiële concern won 13,5 procent, nadat het maatregelen aankondigde om de kapitaalpositie te verbeteren. Banca Popolare di Milano kreeg er bijna 8 procent bij. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel liet zich dinsdag positief uit over de situatie in de Italiaanse bankensector. Ze zei geen reden te zien voor een nieuwe bankencrisis.

Amerikaanse olie werd 4 procent duurder bij 46,56 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg 4,4 procent tot 48,28 dollar per vat. Oliekartel OPEC verwacht dat de vraag naar zijn olie in 2017 toeneemt.

De euro werd verhandeld voor 1,1070 dollar, tegen 1,1036 dollar bij het slot in Europa maandag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement