AEX over breed front omlaag

De Amsterdamse aandelenbeurs ging maandag over een breed front omlaag. Ook de andere Europese beurzen stonden in het rood. Het slepende internationale handelsconflict zorgde voor een negatieve stemming. Brussel dreigt met nieuwe importheffingen ter waarde van 300 miljard dollar wanneer de Amerikanen tarieven op Europese auto's gaan invoeren.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,2 procent in de min op 544,96 punten. De MidKap zakte 1,2 procent tot 766,72 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 1,5 procent achteruit.

Bijna alle hoofdfondsen op het Damrak gingen omlaag. Staalconcern ArcelorMittal was de grootste verliezer met een min van ruim 4 procent. DSM zakte 1,6 procent. Investeerder Bain Capital neemt zoals verwacht DSM Sinochem Pharmaceuticals (DSP) over. Het speciaalchemiebedrijf liet daarnaast weten een belang van circa 50 procent te hebben genomen in de Amerikaanse voedingsmiddelenproducent Mixfit.

BAM

AkzoNobel verloor 0,4 procent. Topman Thierry Vanlancker denkt niet dat de verffabrikant samengaat met een concurrent. De Belg verwacht meer van meerdere kleine overnames per jaar.

De bouwers BAM en VolkerWessels daalden 2,1 en 1,6 procent. Volgens het Financieele Dagblad wordt deze week en mogelijk maandag al bekend hoeveel vertraging de bouw van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden oploopt.

Tesco

Op de lokale markt klom Esperite 0,8 procent. Het biotechnologiebedrijf verkoopt zijn belang in stamcelbank CryoSave South Africa. Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Core Laboratories daalde 1,9 procent na een winstalarm. Laadpalenbedrijf Alfen won 0,9 procent na de overname van de Finse ontwikkelaar en producent van elektriciteitsdistributiesystemen Elkamo.

In Londen daalde Tesco 0,5 procent. De Britse supermarktketen en zijn Franse branchegenoot Carrefour (min 0,8 procent) bundelen de krachten en gaan gezamenlijk inkopen.

Olie

ThyssenKrupp zakte 2,6 procent in Frankfurt. De bestuurders van de Duitse staalfabrikant zijn akkoord met het samenvoegen van de staaldivisies van ThyssenKrupp en Tata Steel Europe, waar het voormalige Hoogovens onder valt.

De euro was 1,1632 dollar waard, tegen 1,1672 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,8 procent tot 73,56 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent minder op 78,27 dollar per vat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement