AEX opent in het groen

De Amsterdamse beurs is donderdag duidelijk in de plus begonnen. Ook de andere graadmeters in Europa toonden herstel na drie handelsdagen met verlies op rij. Beleggers verwerkten onder meer de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 1,3 procent hoger op 427,53 punten. De MidKap steeg 1,5 procent tot 585,63 punten. De indices in Frankfurt, Parijs en Londen dikten tussen de 0,7 procent en 1,2 procent aan.

Uit de Fed-notulen bleek woensdagavond dat Amerikaanse centrale bankiers heel voorzichtig blijven ten aanzien van een verdere verhoging van de rente in de VS. De Fed wacht op duidelijke bewijzen van kracht in de arbeidsmarkt en vreest dat de brexit ook de Amerikaanse economie kan raken. In de markt lijkt de verwachting voor het tijdstip van de volgende rentestap al opgeschoven naar volgend jaar.

Overnamenieuws

De financiële markten verwerken verder overnamenieuws. Het Franse Danone (plus 4 procent) neemt het Amerikaanse biologische voedingsmiddelenbedrijf WhiteWave Foods over voor 10 miljard dollar.

Op Beursplein 5 stonden stond de hele hoofdindex in het groen. Grootste stijger was Aegon, dat na flinke verliezen de afgelopen dagen 3,4 procent opveerde. Digitaal beveiliger Gemalto en uitzender Randstad volgden met plussen van 2,6 procent. Bij de middelgrote bedrijven was Delta Lloyd met een winst van ruim 5 procent veruit de grootste winnaar.

Handelsbericht

Bij de kleinere bedrijven kwam Roodmicrotec met een handelsbericht naar buiten. De toeleverancier aan de chipindustrie gaf aan dat de omzet afgelopen halfjaar is gestabiliseerd. Het bedrijf hield vast aan de prognoses voor heel 2016 en rekent op stijgende verkopen in 2017. Het aandeel won ruim 6 procent.

In Londen zakte warenhuisketen Marks & Spencer 2,5 procent. De onderneming had de afgelopen tijd last van verslechterende marktomstandigheden bij zijn kledingtak, omdat klanten in aanloop naar het brexit-referendum de hand op de knip hielden.

De prijs van Amerikaanse olie steeg donderdag 0,6 procent naar 47,73 dollar per vat. Brent werd 0,5 procent duurder bij 49,05 dollar per vat. De euro werd voor 1,1078 dollar verhandeld, tegen 1,1083 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement