AEX met forse winst de dag uit

De Europese beurzen zijn woensdag flink hoger gesloten. Beleggers verwerkten een flinke hoeveelheid resultaten van grote Europese bedrijven. Op het Damrak vielen de kwartaalberichten van chipmachinemaker ASML en verfconcern AkzoNobel in goede aarde.

De AEX-index op Beursplein 5 ging 1,6 procent hoger de dag uit op 568,19 punten. De MidKap kreeg er 1,3 procent bij tot 786,30 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 0,8 procent vooruit.

ASML was koploper bij de hoofdfondsen met een winst van 8,1 procent. De chipmachinefabrikant wist de resultaten in het tweede kwartaal flink op te krikken door beter dan verwachte verkopen van de vernieuwende EUV-machines en verwacht dat de resultaten in de tweede jaarhelft nog beter zullen zijn. Kabel- en telecombedrijf Altice Europe was de sterkste daler met een min van 0,5 procent.

SBM Offshore

AkzoNobel klom 4,4 procent. Het concern verkocht afgelopen kwartaal minder verf. De lagere verkopen werden echter deels gecompenseerd door hogere prijzen voor decoratieve verven.

In de MidKap was maritiem oliedienstverlener SBM Offshore een van de grootste stijgers met een plus van 5,2 procent. Dinsdag kelderde het aandeel nog 16,6 procent na een adviesverlaging. Grootste daler was advies- en ingenieursbedrijf Arcadis met een min van 1,6 procent.

Tele2

In Stockholm maakte Ericsson een koerssprong van 8,5 procent na een kwartaalupdate. De Zweedse maker van netwerkapparatuur begint de vruchten te plukken van de ingezette reorganisatie.

Tele2 dikte ruim 13 procent aan. De Zweedse telecomaanbieder heeft een goed tweede kwartaal achter de rug en verdiende meer aan zijn mobiele abonnementen. Het Nederlandse onderdeel van Tele2 werd niet meegerekend bij de resultaten, gezien de aanstaande samenvoeging met T-Mobile Nederland.

Euro

EasyJet steeg in Londen 2,2 procent. De budgetvlieger schroefde zijn winstverwachting op na een sterk tweede kwartaal. Het bedrijf profiteerde onder meer van de stakingen bij Air France, waardoor er extra reizigers bij de Britse concurrent aanklopten.

In Kopenhagen zakte Danske Bank ruim 9 procent na tegenvallende resultaten van de grootste bank van Denemarken. De Zwitserse farmaceut Novartis won in Zürich 3,4 procent dankzij een flinke winststijging in het tweede kwartaal.

De euro was 1,1640 dollar waard, tegen 1,1675 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 68,20 dollar. De prijs van Brentolie ging 0,4 procent omhoog tot 72,38 dollar per vat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement