AEX doet stapje terug

De AEX-index in Amsterdam is woensdag een fractie lager gesloten, nadat de hoofdindex een dag eerder nog het hoogste niveau sinds 2001 bereikte. Ook elders in Europa gingen de graadmeters omlaag. Beleggers verwerkten weer de nodige bedrijfscijfers. De resultaten van chipbedrijf ASMI vielen op het Damrak niet helemaal in goede aarde. Verder viel het verlies van Altice Europe op.

De AEX-index sloot uiteindelijk met een verlies van 0,1 procent op 572,90 punten. De MidKap eindigde 0,1 procent lager op 777,17 punten. De graadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,9 procent.

Kabel- en telecombedrijf Altice Europe sloot de rij in de AEX met een verlies van 5 procent. Grootste stijger bij de hoofdfondsen was biotechnologiebedrijf Galapagos met een winst van 1,3 procent.

ASMI

ASM International (ASMI) stond bij de sterkste dalers bij de middelgrote bedrijven met een min van ruim 3 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie boekte in het tweede kwartaal minder omzet dan een jaar geleden. Ook de orderinstroom viel lager uit. Volgens analisten van ING waren de cijfers niet heel verrassend. Koploper in de MidKap was natuurvoedingsbedrijf Wessanen met een plus van 6,4 procent, na een koopadvies van Berenberg.

Op de lokale markt zakte fintechbedrijf Adyen 1,7 procent. Analisten van Barclays gaven het aandeel een underperform-advies. Dat is het eerste equivalent van een verkoopadvies voor Adyen sinds het succesvolle beursdebuut van het bedrijf.

Deutsche Bank

Telefónica Deutschland won ruim 8 procent in Frankfurt. Het bedrijf, waar KPN een minderheidsbelang in heeft, leed in de eerste jaarhelft minder verlies dan een jaar geleden en hield vast aan de vooruitzichten voor 2018.

Deutsche Bank daalde 1,4 procent. De grootste bank van Duitsland presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan verwacht. Bij de bank is het roer eerder dit jaar stevig omgegooid, met een nieuwe topman en een nieuwe strategie. De Spaanse bank Santander, die ook met cijfers kwam, verloor 0,6 procent in Madrid.

LVMH

In Parijs werden de resultaten van luxegoederenconcern LVMH (plus 1,8 procent) goed ontvangen. De Britse telecomreus Vodafone daalde in Londen 1,4 procent na een omzetdaling in de eerste jaarhelft.

De euro was 1,1670 dollar waard, tegen 1,1692 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 69,00 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 73,75 dollar per vat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement