20 maanden cel geëist tegen frauderende bedrijfseigenaar uit Franeker

FOTO ANP

Tegen de 49-jarige leverancier van koelsystemen uit Franeker is donderdag 20 maanden cel geëist. Hij heeft volgens het Openbaar Ministerie leiding gegeven aan grootschalige fraude waardoor de fiscus voor ruim 900.000 euro getild is.

Dat bleek donderdag in de rechtbank in Zwolle. Een ‘intellectueel brein’ moet achter de grootschalige fraude bij het bedrijf hebben gezeten, zei de voorzitter van de rechtbank. Maar wie was het? De eigenaar wist van niets toen de FIOD in 2016 een inval deed in zijn bedrijf, zo vertelde hij. De vele valse facturen had hij nooit gezien.

De onderneming, die onder meer de koelsystemen voor supermarktketen Lidl verzorgt, kwam in de problemen toen een dochterbedrijf in 2012 failliet ging. De Rabobank joeg op het geld van de bv’s van de eigenaar, zo zei hij de rechters. Dus adviseerde het accountantskantoor hem grote bedragen op de privérekeningen van zijn vrouw (41) en ex-vrouw te laten storten. Als het bedrijf geld nodig had, werd het weer teruggeboekt om de rekeningen te betalen.

En hij stortte dat zonder daarover na te denken, vroeg de rechtbank. Ja, beaamde hij. En waarom liet zijn vrouw toe dat dit geld op haar eigen spaarrekening werd gestort? ,,Ik hoef mijn man toch niet te wantrouwen’‘, reageerde ze.

‘Hij vertrouwde volledig op zijn accountant’

De man wees met de beschuldigende vinger naar zijn accountant. Die zit mogelijk achter de fraude. Maar welk voordeel zou het accountantskantoor dan gehad hebben bij de fraude, wilden de rechters weten. De eigenaar verwees naar een ex-medewerker die ‘gevlucht is’ naar Oostenrijk. Zijn accountant zou een maat van hem zijn.

De officier van justitie zag alleen de verdachten als belanghebbenden bij de fraude. Omdat het om zulke grootschalige fraude gaat, eiste hij celstraffen. Naast de celstraf tegen de eigenaar, de leidinggevende van de fraude, eiste hij een jaar cel tegen diens vrouw voor het witwassen van meer dan 400.000 euro. Het bedrijf moet wat het OM betreft een boete van 400.000 euro betalen, waarvan 150.000 euro fraude. Later staat ook de ex-vrouw nog terecht.

Volgens zijn advocaat wist de man niet van de fraude. Onderzoek door een forensisch accountant leverde ook geen dader op. ,,Hij vertrouwde volledig op zijn accountant.’‘

De rechtbank doet op 26 september uitspraak.