Opera Spanga heeft ,,wat leuks om naar uit te kijken’’. Eind juli wordt de opera Carmen opgevoerd. ,,We gaan er vanuit dat er dan weer van alles mogelijk is”, hoopt regisseur Corina van Eijk.

De cast is zo goed als rond. De audities zijn online gehouden. Het ligt in de bedoeling om eind mei te beginnen met de repetities.

Van Eijk is blij dat ze met de voorbereidingen op schema ligt, ondanks dat die anders verlopen dan voorgaande jaren. Het is, zolang de coronamaatregelen nog van kracht zijn, improviseren en veel online vergaderen. Maar daar draait ze haar hand niet voor om. ,,Ik doe al 32 jaar niets anders. We bouwen altijd alles uit het niets op. Natuurlijk, je ligt er wel eens wakker van en denkt: hoe komt het allemaal? Maar dat hoort er bij. Ook nu we er even een andere werkwijze op na moeten houden.”

Eerste kaarten al verkocht

Eind vorige week kondigde Opera Spanga aan Carmen van Georges Bizet op te voeren. De eerste kaarten zijn al verkocht. Dat verrast Van Eijk niets. ,,Mensen zien ernaar uit om weer ergens heen te gaan.”

'Carmen is één van de interessantste opera’s in de geschiedenis'

Het is de tweede keer dat Van Eijk met Carmen aan de slag gaat. De eerste keer was in 2010 in Delfzijl (dat was in samenwerking met de culturele organisatie IVAK). Een week lang kwamen iedere avond negenhonderd mensen kijken naar het verhaal over het frivole zigeunermeisje Carmen. Ze verlustigt zich graag in de aandacht van mannen, maar ze maakt tegelijk duidelijk dat de liefde voor haar slechts een spel is.

,,Carmen is één van de interessantste opera’s in de geschiedenis. En bovendien, ik ben nog niet klaar met Carmen”, zegt Van Eijk. Ze was niet zo tevreden over de voorstelling in Delfzijl, terwijl die lovende kritieken kreeg. En toch vindt de regisseur dat ze de persoon Carmen nog meer uit moet diepen. ,,Wie is ze? Ik ben met deze Carmen ontzettend aan het stoeien in mijn hoofd en hart.”

‘Extreem toegankelijke opera’

Op de poster (het campagnebeeld is van kunstenares Nikki Pelaez en het artwork-ontwerp van Maya Schiffers) staat Carmen afgebeeld als enerzijds een meisje dat je aankijkt met een onschuldige blik, maar ze heeft ook iets uitdagends. Een sigaret in haar hand, handschoenen zonder vingers en lang gelakte lichte nagels. De langoustine staat, zegt Van Eijk, voor het ijdele, maar ook ongrijpbare van de vrouw.

Carmen is een extreem toegankelijke opera, zegt Van Eijk. ,,Heel gaaf om te maken, met een prachtige Carmen.” Die rol wordt vertolkt door de Mexicaanse Itzel Medecigo.

'Veel of weinig bezoekers, het publiek krijgt een voorstelling te zien die staat'

De regisseur hoopt, zoals te doen gebruikelijk, maximaal 700 bezoekers op een avond te kunnen ontvangen in Spanga. Toch zijn voor de zekerheid nog twee scenario’s uitgewerkt. Eentje gaat uit van maximaal 200 mensen. ,,En als het moet treden we ook voor 100 mensen op.” Ze wil in ieder geval geen concessies doen aan decor en uitvoering. ,,Veel of weinig bezoekers, het publiek krijgt een voorstelling te zien die staat”, verzekert Van Eijk.

Opera Spanga krijgt sinds kort financiële steun van overheden. Voorheen maakte Van Eijk zich voortdurend druk of ze de begroting rond kreeg en of er voldoende geld kwam. ,,Gelukkig is die zorg er nu niet.”

Van Eijk kan zich volledig richten op de productie. De kans dat de opera niet doorgaat, acht ze klein. ,,Als er eind juli nog niks mag, dan weet ik niet hoe het komt met de maatschappij.” Maar even niet aan denken dus. ,,Echt, we moeten blijven hopen.”

Opera Spanga – Carmen, Lindedijk 11 in Spanga. Data: 24, 27, 29, 31 juli en 3, 5, 7 augustus. operaspanga.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Theater en musical
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct