Er komt een musical over de Elfstedentocht

Oudste kleurenbeelden Elfstedentocht. ANP

De Elfstedentocht wordt vereeuwigd in een musical. De voorstelling De tocht moet in oktober 2021 in première gaan in een nieuw te bouwen theater in Leeuwarden.

De zaal moet plek bieden aan 1500 bezoekers. Producent Madelène van Beuzekom wil met de voorstelling de Elfstedentocht laten voortleven voor het nageslacht. De nu 33-jarige Lemster reisde zes jaar lang de wereld over met Holiday on Ice en was in 2016 artistiek leider van de musical De tocht van morgen , die opgevoerd werd in de Elfstedenhal.

Die voorstelling trok 12.000 bezoekers, veel meer dan destijds verwacht. ,,We hebben een jaar lang gedacht: ‘Wat zullen we nu? Toeren?’ Onze conclusie was dat we een nieuwe Soldaat van Oranje gaan maken.’’ Met een team dat drie keer zo groot is.

De tocht van morgen was meer een experiment, aldus Van Beuzekom, die met haar bureau Entertainment on Ice meer producties op ijs maakte. ,,We hebben ervan geleerd, bijvoorbeeld dat het verhaal te dun was.’’ Daarom is nu Allard Blom ingeschakeld als schrijver.

'Samenwerking is juist de kracht van de Elfstedentocht'

De tocht vertelt over vijf schaatsvrienden die elkaar beloofd hebben de Elfstedentocht te gaan rijden als die kans zich ooit nog voor zal doen. Een deel van de voorstelling zal zich letterlijk op het ijs afspelen. ,,Het publiek gaat niet alleen naar een voorstelling, we gaan er de hele provincie bij betrekken. Samenwerking is juist de kracht van de Elfstedentocht. We hebben daarbij gekeken naar de Waddeneilanden. Die zijn populair, en als mensen daarheen gaan blijven ze vaak ook overnachten.’’

De voorstelling start in oktober 2021 en wordt acht keer per week gespeeld. ,,Het theater wordt heel duurzaam gebouwd. De reden dat we mogelijk nooit meer een Elfstedentocht meemaken, is de klimaatverandering. Daar willen we natuurlijk niet aan bijdragen.’’

De presentatie van het project vindt op 4 maart plaats in Leeuwarden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Theater en musical