Cultureel Sneek maakt wekelijkse soap

De persconferente, compleet met doventolk, uit de culturele soap Kwartier TV presenteert: Keek op de week. FOTO JAN DOUWE GORTER

Cultuur Kwartier Sneek en de Bonte Sneeker Avend maken een ‘culturele soap’, wegens de coronacrisis. Woensdagavond was de eerste aflevering.

Het wordt een wekelijkse soap, voorlopig acht afleveringen van een kwartier. Die worden op woensdagavond uitgezonden via Súdwest TV en gestreamd via de verschillende sociale kanalen.

De titel is Kwartier TV presenteert: Keek op de week. Daarvoor heeft men officieel toestemming gekregen van Wim de Bie en Kees van Kooten, die immers jarenlang een satirisch televisieprogramma maakten met de titel Keek op de week .

De hoofdrol is voor ‘Heabeltsje de Jong’ (gespeeld door Yede van Dijk), altijd al de ‘gastvrouw’ bij de jaarlijkse voorstellingen van de Bonte Sneeker Avend. Haar avonturen in coronatijd, zoals het uitgestelde bezoek aan de kapper, vormen de rode draad.

Verder wordt elke aflevering geopend met een ‘persconferentie’ door Wiebren Buma, directeur van Cultuur Kwartier Sneek. Uiteraard komt daar een doventolk aan te pas. ‘Reporter’ Wouter van der Werf gaat op reportage door de gemeente Súdwest Fryslân, op zoek naar cultuur in deze coronadagen.

De regie is in handen van Wiesje Jansma-de Vries, vaste regisseur van de Bonte Sneeker Avend. Het idee voor deze soap is van Hans de Lang, coördinator zakelijke dienstverlening van Cultuur Kwartier Sneek. Met nog enkele collega’s die dezer dagen ook niet heel veel om handen hebben, vormt hij de redactie. Camera en montage worden gedaan door enkele stagiairs.