Showkorpsen en slagwerkgroepen weer los

De eerste fysieke muziekrepetitie van Christelijke Muziekvereniging Oranje uit Bolsward sinds de uitbraak van het coronavirus. FOTO SIMON BLEEKER

Showkorpsen en slagwerkgroepen mogen sinds maandag de repetities weer hervatten. Gelukkig, er kan voor de zomerstop toch nog samen muziek worden gemaakt. Wel met de nodige aanpassingen.

Eindelijk, in Bolsward kunnen ze weer muziek maken. En dat voelt goed. Afgelopen week ging de repetitieruimte van slagwerkensemble CMV Oranje weer van het slot. „Toen ik kwam aanfietsen bij het gebouw voelde dat heel fijn”, vertelt Jeffry Frikken (onder andere marimba en xylofoon). Er was wel via Zoom gerepeteerd, maar voor muzikanten is dat bijna geen doen. „Tegelijk spelen wil niet en de verbinding was soms niet goed”, zegt hij.

Dolblij is Frikken dat er weer ‘normaal’ geoefend wordt. „Het is ook fijn om elkaar weer in het echt te kunnen zien.’’ Voorafgaand aan de repetitie staat hij samen met de andere zeventien leden van het ensemble op het plein te wachten tot ze een voor een de zaal in mogen. Het weerzien na al die repetitieloze dagen doet de muzikanten goed, constateert hij tevreden.

Elke muzikant gaat afzonderlijk naar binnen. Maar eerst moeten ze ontsmetten, zowel de handen als instrumenten. „Ik ha it wol mist”, zegt Aukje Postma (klokkenspel en de marimba). Repeteren online blijft behelpen. Muzikanten gedijen het beste samen in één ruimte. Dat komt het spel toch ten goede. „Wy kinne wer gericht spielje. It heart wer kompleet.’’ Ze hoopt dat de slagwerkgroep na de zomervakantie weer kan optreden bij evenementen en deelnemen aan wedstrijden.

De muzikanten zijn de afgelopen maanden thuis blijven oefenen. „Natuurlijk is het wennen en alles klinkt ook niet meteen perfect, maar het is niet zo dat we helemaal weer vanaf nul moeten beginnen”, zegt Frikken. Er wordt voor de pauze ‘gesleuteld’ aan een groot muziekstuk.

Wanneer dat uitgevoerd wordt, staat nog niet vast. Alle grote evenementen zijn voor de rest van het jaar immers afgelast. Het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, waar de band heen zou gaan, is verschoven naar volgend jaar. Maar CMV Oranje laat zich niet zomaar uit het veld slaan.

Ze willen publiek toch van hun muziek laten genieten. „We willen online een concert geven, waarschijnlijk vlak na de zomervakantie. Zoiets is vrij makkelijk te realiseren.”

Bij showband Pasveer in Leeuwarden had het bestuur al een route uitgestippeld om na het afschalen van de lockdown snel aan de slag te kunnen. „Op 15 april hadden we een protocol gemaakt en naar de gemeente gestuurd”, zegt voorzitter Bas Hut van de Pasveerkorpsen. De jonge muzikanten zijn een maand geleden weer begonnen. De volwassenen hebben elkaar gisteren voor het eerst weer tijdens de repetitie gezien. Maar op gepaste afstand.

Het korps oefent buiten en de instrumenten liggen bij het clubgebouw in de opslag. Een materiaalman reikt de instrumenten aan en geeft de muzikanten een nummer.

Dat cijfer correspondeert met een pion op het veld. Dat is de plek waar de muzikant heen moet. Ook wordt er op twee plekken desinfectiegel voor de handen aangereikt. „En na de repetities moet iedereen direct naar huis, want de bar is nog niet open’’, zegt Hut. Lachend: ,,Of mensen moeten de stad ingaan en een terrasje pakken, dat kan nu natuurlijk ook.’'

Pasveer oefent nog een paar keer voor de zomerstop. Het zal niet lukken om ingewikkelde stukken in te studeren. „De laatste repetities voor de zomer staan in het teken van opwarmen en het samen muziek maken.

Eerst moet het luie zweet er maar wat uit”, aldus Hut. Bovendien kan de band niet werken aan showelementen zonder de anderhalve meter afstand van elkaar te overschrijden, dus is het vooralsnog musiceren en op gepaste afstand marcheren. Pasveer richt zich eerst op de geplande evenementen voor 2021.
 Maar misschien zit er dit najaar nog een optreden in. „Wellicht kunnen we nog optreden tijdens Sint Maarten of Sinterklaas”, aldus de voorzitter.

Uiteindelijk gaat het de korpsleden om die optredens, zegt Hut. Ze verdienen er aan en mensen zijn altijd blij als de muzikanten langs marcheren. ,,Rijen mensen die voor ons applaudisseren, dat geeft een kick.” Hut realiseert zich ook dat dat vooralsnog heel ver weg ligt.