Ooit wilde Kevin Bakker (23) uit Joure muziek maken net zo goed als die van Major Lazer. En nu staat er een nummer van zijn hand op het nieuwe album van die grote jongens.

Zes namen staan er bij de auteurs- credits van Bam Bam , het tweede nummer op het nieuwe Major Lazer-album Music is the weapon. De naam van Kevin Bakker staat er ook bij, net als die van Allimar Maduro, zijn partner in Tribal Kush. Het jaar van dit duo, dat wegens corona tripjes langs Colombia, Aruba en Miami, en optredens op grote festivals als Mysteryland misliep, is toch weer enigszins gered.

Want Major Lazer, dat is geen kleine speler in de dancescene. Deze groep, waarin producer Diplo (Thomas Wesley Pentz) de grote man is, bestookt de wereld al een paar jaar met aanstekelijke hits, gebouwd op dancehall en soortgelijke, tropische beats.

Kevin Bakker zei het vijf jaar geleden al, toen hij nog braaf naar school ging – popopleiding D’Drive, in Leeuwarden. ,,Toen riep ik al dat ik tracks wilde maken net zo goed als die van Major Lazer. En nu staan we op hun album!”

'Nu staan we op hun album!'

Zoiets gaat niet zomaar, zelfs niet in de snelle wereld van de dansmuziek, vol rap wisselende trends. Al in 2018 maakten ze een liedje met die aanstekelijk hupsende beat. Dat werd nog vrij succesvol, onder andere via het sociale medium TikTok. Ze raakten bovendien verzeild in een netwerk van Jamaicaanse producers, en zo kwamen ze uiteindelijk in contact met Ape Drums, ook actief in kringen rond Major Lazer.

,,Eerst waren we met hem aan het appen en uiteindelijk zaten we met hem op een hotelkamer, bij Amsterdan Dance Event, in 2019. Deden we een sessie rond die beat. En toen hoorden we een hele tijd niets.” Tot Kevin zag hoe die Diplo op Instagram in de weer was – met hun beat. Die bleek via Ape Drums, intussen officieel lid geworden van Major Lazer, bij de grote man terecht gekomen, bleek achteraf. Maar op dat moment: ,,Ik dacht, what the fuck .” Het bleef niet zonder gevolgen. ,,Twee uurtjes later begon Ape Drums te appen, met de vraag of die beat nog beschikbaar was.”

Goede deal

Het plan was eerst om het nummer in kwestie te gebruiken voor een mixtape , oftewel een informele release. ,,Jammer, maar alsnog leuk”, reageerde Kevin daarop. Maar zie daar, nu staat het nummer toch op het officiële album Music is the weapon . Kevin en zijn kompaan kregen een contract onder de neus, ,,en dat hebben we gelijk aanvaard. Het was wel een goede deal.”

Niet dat ze er nou meteen miljonair van worden, maar met een flat fee van een paar duizend dollar met daarbij nog master royalties en ,,een leuk stukje publishing ” tikt ’t allemaal aardig aan. En het is nog maar het begin, hè. Als het goed is, gaat het duo nog een paar nummers van het album remixen, ,,dat pakken we natuurlijk ook met beide armen aan.”

En dan hopelijk binnenkort alsnog het vliegtuig in. ,,We gaan zwaar internationaal. Het komt. Daarvoor zit je dan jarenlang in de auto, om naar sessies te rijden.”

'We gaan zwaar internationaal'

Het is wel het geluid van nu, ,,een wereldwijde movement ”, zoals Kevin het uitdrukt: pop met tropische beats, uit dancehall, reggaeton, mumbaton. ,,Daar geven wij onze eigen draai aan. Wij zijn net iets harder. Dat Dutch House-geluid, dat er bij Major Lazer ook al een beetje in zit.” Hij heeft trouwens wel nummers uitgebracht met DJ Puri uit Sneek, wereldwijd aardig succesvol.

En dat voor een jongen uit Joure. De muziek heeft Kevin niet van een vreemde: zijn vader Omar is als gitarist en componist actief voor theaterproducties – hij deed de muziek voor iepenloftspul Oera Linda, bijvoorbeeld. Zijn moeder Gerda Minnesma zingt nog altijd, in een coverband. ,,En mijn opa zat in het Toledo Trio, lang geleden.”

Zo gek was zijn keus voor de Leeuwarder popopleiding D’Drive dus niet. Eerst vooral met zijn gitaar in de aanslag, later richtte hij zich meer op productie. ,,Ik had kennis gemaakt met elektronische muziek, ik dacht: dat maak je door op een knopje te drukken. Maar dat blijkt wel even anders te gaan.”

Via via leerde hij partner Allimar Maduro kennen, die toen in Groningen woonde en inmiddels naar Amsterdam verkast is. Maduro komt van Aruba, dus dat maakt dat Caribische geluid wel wat bereikbaarder. ,,Die heeft me veel van dat soort stijlen laten horen. Ik was gelijk verkocht, dat klikte gewoon.”

Hij heeft op D’Drive best wat opgestoken, ,,maar wat ik ze wel mee wil geven is: ik had graag meer willen leren over de muziekbiz. Als je er echt voor wilt gaan, bedoel ik, en niet alleen gaat voor een baantje. Het kan dus wel, en dat gewoon vanuit de zolderkamer.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Muziek
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct