Jazzdrummer Jimmy Cobb (91) overleden

Jimmy Cobb in 2012. FOTO AFP/RAFA RIVAS

Jazzdrummer Jimmy Cobb is op 91-jarige leeftijd overleden. Hij was de laatste nog levende muzikant die op Kind Of Blue meespeelde, van trompettist Miles Davis.

Kind Of Blue (1959) is een van de populairste en meest invloedrijke jazzplaten aller tijden. Op dit album perfectioneerde Davis zijn ‘modale’ speelwijze, gebaseerd op toonreeksen in plaats van akkoorden. Bij de opnames had pianist Bill Evans een belangrijke rol, al speelt instrumentgenoot Wynton Kelly ook op één nummer mee.

Jimmy (eigenlijk Wilbur James) Cobb leerde zichzelf drummen en maakte in de jaren vijftig carrière als een betrouwbare, swingende hardbopdrummer. Hij speelde in die tijd met onder anderen zangeressen Billie Holiday en Dinah Washington. In 1958 was hij bij Davis komen spelen, met een minder flamboyante stijl dan zijn voorganger Philly Joe Jones, maar wel zo trefzeker.

Cobb is ook te horen op albums als Porgy And Bess en Sketches Of Spain . Hij bleef tot begin jaren zestig in dienst van Davis drummen. Verder speelt hij mee op platen van Kelly, saxofonisten Cannonball Adderley, John Coltrane (beiden ook present op Kind Of Blue ), gitaristen Wes Montgomery en Jimmy Rainey, pianiste Geri Allen, zangeres Sarah Vaughan en vele anderen. Pas later in zijn carrière begon hij met platen maken onder eigen naam.

De jazzdrummer was al geruime tijd ziek.