Corona of niet, Liet gaat door en Liet International waarschijnlijk ook

Twarres opende de finale van Frysktalige songfestival Liet in Leeuwarden vorig jaar. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Corona of niet, het Friese songfestival Liet gaat dit jaar door. Desnoods wordt de finale, op 6 november in het Leeuwarder popcentrum Neushoorn, gestreamd.

De inschrijving voor dit festival is geopend. Tot 1 juli kunnen liedjes ingestuurd worden, in het Fries of in een hier gesproken streektaal. Dat kan via www.liet.frl .

Daarnaast is de organisatie druk bezig met een nieuwe editie van Liet International. Dat minderhedensongfestival had in april in het Deense Apenrade (of Abenraa) plaats moeten vinden, maar dat ging niet door wegens de coronacrisis. Het is de bedoeling dat Liet International volgend jaar alsnog in Apenrade wordt gehouden, maar het is nog niet duidelijk wanneer.

Friesland wordt dan vertegenwoordigd door het duo Sequens, de winnaar van Liet in 2019. Het is geen optie om ook de winnaar van de komende Liet-editie mee te laten afreizen, zegt Liet-voorzitter Gerard van der Veer. ,,Wy hiene foar Liet International al tweintig lieten útsocht. Mar omdat wy al aardich kosten makke ha, kin it bêst wêze dat der it oare jier minder finalisten meidwaan kinne. Dus dan sit in twadde Fryske dielnimmer der net yn.”

Crossovers

De komende editie van Liet krijgt grotendeels dezelfde opzet als die van vorig jaar. Een vakjury selecteert 12 deelnemers, na optredens op Omrop Fryslân worden daar, met hulp van het publiek, 8 van uitgekozen voor de finale.

De eerdere workshops vervallen, maar de organisatie wil de finalisten laten werken met een ,,betûfte producer, om in kwaliteitsympuls te jaan”, zegt Van der Veer. Welke producer dat wordt is nog niet bekend ,,ik ha wol immen op it each, mar dy wit it sels noch net.”

Daarnaast zijn er net als vorig jaar weer crossovers , waarbij meer ervaren Friese artiesten aan elkaar gekoppeld worden om nieuwe Friese liedjes te schrijven.