Bolsward Zangeres Hiske Oosterwijk zette teksten van dichter Gysbert Japicx op muziek. Dat komt op een dubbelalbum en in een theaterconcert – in de Broerekerk.

Bij haar master op het Prins Claus Conservatorium in Groningen had Hiske Oosterwijk (30, ze komt eigenlijk uit Mantgum) zich al eens aan een tekst van Gysbert Japicx (1603-1666) gewaagd: Jûnbea . Dat nummer hadden ze bij de Gysbert Japicx Holckema Stichting ook gehoord, en zo kwamen beide partijen bij elkaar.

Met als resultaat: zeker acht, en bij gebleken succes misschien wel twaalf voorstellingen in de Broerekerk in Bolsward, in oktober. Een daarvan valt samen met de uitreiking van de Gysbert Japicxpriis.

Tiidgenoaten

De bedoeling was eerst: een tournee langs de theaters. Maar toen Oosterwijk die Broerekerk eens goed bekeek, was ze om. ,,Sa’n moai, donker gebou, mei dat glêzen dak! Yn de stêd dêr’t Gysbert Japicx berne is, wenne hat, stoarn is. De kombinaasje fan âld en nij. Syn teksten binne âld, ik bin it nije. In perfekte kombinaasje.”

Tiidgenoaten , zoals het project gaat heten, wordt een theatrale voorstelling waarin Oosterwijk met verbindende monologen van eigen hand het verhaal vertelt. De muzikanten spelen daar ook een rol in. De bezetting van het achtkoppige ensemble telt opmerkelijk veel laag: twee contrabassen, een elektrische basgitaar, een cello. Daar krijg je veelzijdige arrangementen van, legt ze uit. ,,Dan kinst in klassyk lûd kombinearje mei jazz, of mei de moderne punch fan dy basgitaar.”

‘Leafde en ferbining’

Bij het project hoort een dubbelalbum, Wurden : een cd met teksten van Japicx en een helft met Oosterwijks eigen teksten, wel geïnspireerd op het werk van de Bolswarder bard. Ze schreef zelf alle muziek. Die cd is al lang en breed klaar, maar wegens corona komt de boel nu tegen oktober onder de mensen. Voor die tijd komt er geregeld een nummer uit, het eerste morgen al: Moarnsliet. Het tweede, Leafde , komt 12 februari op de verschillende platforms.

‘Leafde en ferbining’ is ook het thema van dit jaar voor de Gysbert Japicx Holckema Stichting, die daarvoor een ’n beetje geforceerd jubileum uit de kast trok: het is dit jaar 385 jaar geleden dat Japicx trouwde met zijn Sijke Salvius Nicolai Rolwagen.

'It is fakmanskip. Dat fyn ik hiel wichtich, en dat diele hy en ik'

Wat bindt een jonge zangeres te Groningen met de eeuwenoude poëzie van Gysbert Japicx? Niet zozeer de inhoud. ,,By him giet it faak oer God, en dat leauwen ha ik hielendal net. Ik bin sa ateïstysk as de pest. Mar yn dit gefal makket dat my hielendal net út. It giet my om de klank fan syn teksten, it boartsjen mei metrum en ritme. It is fakmanskip. Dat fyn ik hiel wichtich, en dat diele hy en ik. It leauwen yn de taal, yn de klank, yn it wurd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Muziek
Cultuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct