Arend Huisman uit Burgum is beroepsmuzikant. Nu veel klussen stilliggen, is hij instrumenten gaan inzamelen voor de Kamuli Community Brass Band uit Oeganda.

Friese beroepsmuzikant zamelt instrumenten in voor Oeganda

Arend Huisman uit Burgum is beroepsmuzikant. Nu veel klussen stilliggen, is hij instrumenten gaan inzamelen voor de Kamuli Community Brass Band uit Oeganda. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Dirigent en beroepsmuzikant Arend Huisman uit Burgum heeft in deze tijd weinig klussen om handen en speurt daarom actief en vrijwillig naar instrumenten voor muzikanten in Oeganda.

Een keyboard, accordeon, meerdere baritons, hoorns, cornetten, trompetten en bassdrums; de schuur van Huisman lag er tot vrijdag vol mee. Zo’n veertig instrumenten had hij verzameld, via zijn netwerk van collegamuzikanten en dirigenten, bedoeld voor een plaatselijk muziekgezelschap in Oeganda.

Via een van zijn collega-trombonisten kreeg Huisman een bericht doorgestuurd van ene Geofrey Tibagalika, dirigent van de Kamuli Community Brass Band in Oeganda. Daarin stond dat hij op zoek was naar instrumenten voor zijn korps. Met 140 mensen die staan te popelen om te musiceren en slechts 24 bruikbare instrumenten, is het behelpen. Tibagalika reageerde uitgelaten toen Huisman zei dat hij muziekinstrumenten voor hem wilde inzamelen.

loading

loading

Talenten ontwikkelen

De Oegandese instructeur geeft theorie- en praktijklessen aan minderbedeelde kinderen en jongeren van 8 tot 25 jaar. „In een band spelen en muziek maken kan hen helpen om verschillende vaardigheden te krijgen, zodat ze talenten kunnen ontwikkelen”, laat Tibagalika in het Engels weten. Daarvoor deelt hij de muzikanten in drie bandgroepen in, naar leeftijd en niveau. „De groepen hebben lessen en optredens op verschillende dagen en tijden”, zegt hij over het efficiënt inzetten van de weinige muziekmiddelen.

Naast muzieklessen draagt Tibagalika ook nog de zorg over veertig weeskinderen. „Als kind van acht verloor ik zelf mijn vader en moest mijn moeder alleen voor mij zorgen. Dat waren moeilijke tijden, maar zij heeft ervoor gezorgd dat ik ben geworden wie ik nu ben en dat waardeer ik. Daarom wil ik ook heel graag anderen helpen”, verklaart de Oegandees.

Zeker is dat Huisman hem in elk geval bij zijn werk kan ondersteunen. „Het is één gekkenboel”, aldus de Burgumer over het succes van de inzamelactie. Zonder zelf veel moeite te hoeven doen, ontving hij via via allemaal berichten van mensen en muziekverenigingen die ongebruikte koper- of slagwerkinstrumenten hadden liggen. „Zo ben ik naar een man in Buitenpost gereden en die kwam ineens met maar liefst vijftien instrumenten aanzetten, en hij had ook nog allerlei truien en spullen”, aldus een opgetogen Huisman.

‘Als ze er netjes mee omgaan, dan overleven ze daar geheid een heel mensenleven’

De kwaliteit van het instrumentarium laat soms wel wat te wensen over. „Supergeweldig is het vaak niet, maar die mensen daar hebben er heel veel aan. De intrinsieke waarde voor hen is groter dan die voor de mensen hier. Hier hebben we geld, waardoor we eisen kunnen stellen”, verklaart de trombonist. Het gaat dan bijvoorbeeld om een trombone waarvan de schuif niet meer soepel loopt of een blaasinstrument met flinke slijtplekken.

In Oeganda zal de Kamuli Community Brass Band lang plezier gaan hebben van de instrumenten. „Als ze er netjes mee omgaan, dan overleven ze daar geheid een heel mensenleven. Het is net als een auto; als je die regelmatig oliet, dan slijt hij niet”, zegt Huisman over het onderhoud van het koper. Echter, met het slagwerk zal dat laatste op den duur wel gaan gebeuren.

In zijn zoektocht stuitte Huisman op de stichting Robrassa, die vanuit hetzelfde doel bezig is om Afrikaanse landen van muziekinstrumenten en bijbehorende spullen te voorzien. Vrijdag reed hij daarom met de aanhangwagen vol muziekinstrumenten naar Rijswijk (Zuid-Holland), waar Robrassa een verzamelpunt heeft.

Huismans hoop is dat de muzikale goederen nog deze maand in Kamuli zullen aankomen. Dit hangt onder meer af van de geldinzamelingsactie voor de hoge verzendkosten, die de stichting is opgestart via geef.nl. Maar als alles uiteindelijk veilig en wel in Oeganda aankomt, weet de beroepsmuzikant één ding zeker: „Die Geofrey kan zo meteen zijn lol niet op; die weet niet wat hem overkomt”.

loading

loading

loading

loading

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct