De muziek is er uit bij Popkelder in Sneek

De opening van de popkelder aan de Havenstraat in oktober 2016. FOTO NIELS DE VRIES Foto: Niels de Vries

De gemeente Súdwest-Fryslân verbreekt de band met de stichting Popkelder in Sneek. Te weinig muzikanten komen spelen.

In oktober 2016 opende de Popkelder in een compleet vernieuwd pand (de voormalige moskee) aan de Havenstraat in Sneek. Vrijwilligers van de stichting exploiteren de oefenruimtes en de ontmoetingsruimte. Dat ging met horten en stoten, bleek al snel na de start. Te weinig bands huren er een ‘rockhok’.

De stichting staat er financieel slecht voor, schrijft Súdwest-Fryslân, die eigenaar van het pand is. De betalingsachterstanden voor de huur en energiekosten blijven oplopen. Het college: ,,De indruk is dat het bestuur en de vrijwilligers van de stichting niet in staat zijn om tot een positieve exploitatie te komen.’’

De gemeente zegt het huurcontract met de stichting Popkelder daarom op per 1 januari 2021. Tot die tijd kan er naar een nieuwe huurder of naar een nieuwe bestemming worden gezocht.

In 2017 kreeg de Popkelder een financiële injectie van 10.000 euro van de gemeente. Dat geld was als aanmoediging bedoeld bij het aanvragen van projectsubsidies of het beter promoten van de oefenruimten. Dat heeft niet geholpen. In plaats daarvan besloot het stichtingsbestuur op eigen houtje voortaan nog maar de helft van de huurprijs (670 euro inclusief) te betalen.