Het kan aan mij liggen, maar ik merk dat verschillende mensen zich door de coronacrisis op nieuwe hobby’s hebben gestort. Natuurfotografie staat hoog in het lijstje met favorieten. De amateurfotografen schieten als paddenstoelen uit de grond.

Zelf heb ik de fotocamera ook ter hand genomen. Geen echte en om kleurrijke plaatjes uit de natuur te schieten, hoef ik niet van de bank af. Maar toch voel ik me een beetje natuurfotograaf door allerlei Pokémon op de gevoelige plaat vast te leggen in New Pokémon Snap .

Het woordje nieuw verraadt dat de game al eens eerder is verschenen. Daarvoor moeten we terug naar de vorige eeuw. In 1999, vier jaar nadat Pokémon het levenslicht zag, kwam de eerste game uit waarin de fictieve monstertjes gefotografeerd dienden te worden.

Sindsdien is de Pokémon-franchise uitgegroeid tot de een na succesvolste. Alleen Mario doet het beter. Pokémon is allang niet meer alleen een game. Strips, ruilkaarten, een langlopende televisieserie, knuffels, kleding, je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat.

loading

In de nooit stokkende stroom aan Pokémon-games is Snap een aangename zijsprong. Terwijl je in een karretje als in een pretparkattractie langs een vaste route vliegt, zitten overal kleurrijke wezens, die je op de foto moet zetten.

Dat is op zich niet zo moeilijk. Inzoomen en afdrukken en je hebt een kiekje. Klik, klak, klaar. Na afloop van de rit worden de plaatjes beoordeeld door een professor, die ze gebruikt voor zijn research naar Pokémon.

Hij kent punten toe aan de foto’s, die vervolgens in je plakboek verschijnen. Pas als je vier foto’s – variërend van één tot vier sterren – van hetzelfde monstertje hebt geschoten, ben je klaar met die Pokémon. Al blijft de hoogste score verbeteren altijd uitdagend.

Hogere scores krijg je door aan de compositie te werken. Een close-up van de Beautifly levert één ster op, maar kiek je diezelfde vlinder in een prachtig landschap met nog meer Pokémon dan krijg je al snel drie sterren. De Pikipek (een specht) alleen krijgt een mindere waardering dan wanneer ie samen met een Quagsire (een soort beer denk ik) opduikt.

loading

Je kunt zelf het gedrag van Pokémon beïnvloeden. Door appels te gooien bijvoorbeeld. Sommige Pokémon eten die rustig op, anderen vluchten en soms is er een schrikreactie. De prachtige close-up van een uil leverde veel minder punten op dan zijn schrikreactie toen ik een appel tegen zijn hoofd mikte.

Soms is het niet helemaal duidelijk wat de opdracht is en soms vraag je je af of de professor wel goed bij zijn hoofd is met zijn beoordeling. Een in mijn ogen mislukte foto levert soms meer punten op dan een prachtige kiek. Maar een rondje fotograferen op een van de vele prachtige eilanden in de regio Lental is vooral heerlijk relaxt. Ik snap al die amateurfotografen ineens een stuk beter.

New Pokémon Snap voor Nintendo Switch. Onytwikkelaar Bandai Namco Studio’s, uitgever Nintendo en The Pokémon Company. Leeftijd 3+.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Media
Gaming
Play
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct