Ori

Gamereview: Tijd voor een sprookje

Ori

Ori and the Will of the Wisps verschijnt precies op het goede moment. We hebben wel behoefte aan wat afleiding.

Met een bijna doorzichtig spookje, prachtig gekleurde decors, betoverende muziek en een verhaal waarin de speler het goede moet doen biedt Ori een aantal uren ontsnapping aan de werkelijkheid.

De game is een vervolg op Ori and the Blind Forest , dat in 2015 verscheen. Hoewel deze Will of the Wisps naadloos aansluit op zijn voorganger, is het niet erg als je dat deel niet hebt gespeeld.

We trappen af in een prachtig bos, met schitterende kleuren en een geweldige atmosfeer. Die wordt versterkt door de ambient -muziek – ik wist niet eens dat het nog bestond – die hier fantastisch aansluit op wat er op het scherm gebeurt.

Dat is in eerste instantie lieflijk en aandoenlijk. De geest Ori wordt geconfronteerd met het uiltje Ku, dat blijkt te beschikken over gemankeerde vleugels. Het is bijna kinderlijk en deed mij denken aan een geanimeerde versie van het peuterboekje Kleine Hoe leert vliegen .

Met een gevonden veer wordt Ku opgekalefaterd en durft hij het luchtruim te kiezen, met Ori op zijn rug. Maar in een storm blijkt de tape waarmee de veer aan Ku’s vleugel is gebonden niet sterk genoeg en storten de vrienden neer.

Dan wordt de wereld opeens een stuk onaangenamer en blijkt het bos een donkere, dreigende en onheilspellende plek. De eerste vijand die verslagen moet worden is meteen dertig keer zo groot als Ori en dat geeft echt een schokeffect. De game is echt niet eenvoudig, het duurt flinke tijd voordat je je vaardigheden zo hebt verbeterd dat je met vertrouwen een gevecht aan durft te gaan.

Ori and the Will of the Wisps doet denken aan games als Zelda , waar het gaat om het verkennen van landschappen (maar in dit geval zijn ze veel mooier), maar ook Jak & Daxter voor wat betreft het verzamelen van objecten om sterker te worden. En het ziet eruit alsof de game is gemaakt op basis van een Pixar-film.

Het is een sprookje, maar wel een sprookje met een bite . Je delft hoe dan ook een aantal keren het onderspit op de hobbelige weg naar het einde van de game. En het is ook een sprookje met een boodschap: denk om de aarde. Soms moet je rommel uit het water halen om verder te kunnen, of nieuwe bomen aanplanten.

Maar het is vooral een prachtig spel.

Ori andthe Will of the Wisps , voor Xbox One en pc.

Ontwikkelaar Moon Studios, uitgever Xbox

Game Studios, 12+

home
net-binnen
menu