De Griekse mythologie is een dankbaar onderwerp voor gamemakers. Eenogige monsters, vliegende helden, een onderwereld – de oude verhalen bieden mooie aanknopingspunten voor spannende games. Immortals Fenyx Rising meldt zich als interessante nieuwkomer aan dit front.

Het spel is al een maandje oud, maar het verdient zeker aandacht in deze rubriek. Want Immortals Fenyx Rising is een nieuwe titel uit de koker van Ubisoft, de gamegigant die vooral bekend is van series als Assassin’s Creed, Tom Clancy en Far Cry. Een nieuw initiatief is mooi.

Hoewel, nieuw? De makers hebben wel heel goed gekeken naar de klassieker The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Deze roemruchte titel van Nintendo verscheen in 2017 voor de Switch. Dan gaat het niet om de Griekse mythologie, maar wel om het uiterlijk en de manier waarop de held zich door dit avontuur slaat.

De frisse kleuren van de speelwereld, met mooie, levendige groene landschappen en helderblauwe luchten en wateren, zorgen voor een opgewekte sfeer. Dit is geen duister, dreigend verhaal als God of War en ook geen spel waarin de held steeds vanuit de schaduw opduikt om zijn vijanden te verslaan, zoals Assassin’s Creed Odyssey.

loading

Je speelt als de jonge Fenyx, en je zoals gebruikelijk tegenwoordig kun je ervoor kiezen een jongeman of jonge vrouw te zijn. Je doel is uiteindelijk om de boosaardige Typhon te verslaan, die de goden hun krachten heeft afgenomen en anderen in grote stenen standbeelden heeft veranderd.

De route daarnaartoe verloopt volgens een stramien dat erg lijkt op het genoemde Zelda-avontuur. Je moet zorgen dat je voldoende energie hebt, anders kun je je missie niet volbrengen. Natuurlijk kun je je wapens – zwaard, pijl en boog en bijl – een beetje pimpen, maar dat is niet de voornaamste troef. Er moet flink gepuzzeld worden om je weg te kunnen vervolgen: grote stenen blokken liggen in de weg en moeten worden verschoven, deuren zijn vergrendeld totdat je een vraagstuk oplost.

Wat Immortals Fenyx Rising tot een interessante game maakt is het voortdurende gemopper van de grote goden als Zeus en Promotheus. Vooral Zeus steelt de show als oude knorrepot, nu hij zijn magische krachten is kwijtgeraakt en een beroep moet doen op de hulp van Fenyx.

Verhalen uit de Grieks oudheid

De missies worden ook vaak ingeleid door verhalen die losjes zijn ontleend aan de Griekse mythologie. De vrijheid die de makers zich hier veroorloven werkt goed, maar soms zijn de verhalen – met daarin de aanwijzingen voor de puzzels die je later moet oplossen – wel erg lang. Dat geldt zeker voor (jonge) spelers, die liever handelen naar bevind van zaken en pas als ze vastlopen op zoek gaan naar de ontbrekende informatie.

In de praktijk zijn de aanwijzingen echter vrij duidelijk en is de route van begin tot eind van het spel uitgestippeld. Dat is natuurlijk jammer, want dan heeft het aanhoren van die verhalen uit de Griekse oudheid helemaal geen zin.

Per saldo is het een aardige poging om, op basis van de goede elementen uit Zelda, een eigen game te ontwikkelen die een heel andere kant opgaat. Maar ja, als je zo nadrukkelijk hebt gekeken naar de goede elementen van een topgame is het ook logisch dat je daarmee wordt vergeleken. Die tweestrijd kan Fenyx voorlopig nog niet winnen – maar wie weet wat de makers nog in petto hebben.

Immortals Fenyx Rising , voor Xbox, Playstation en pc. Gespeeld op Xbox One. Ontwikkelaar Ubisoft Quebec, uitgever Ubisoft. Leeftijd 12+.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Media
Play
Gaming
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct