Een scène uit Kingdom Hearts .

Gamereview | Knokken met ritmische Donald

Een scène uit Kingdom Hearts .

Elk jaar in januari komt er wel zo’n moment dat we nog even in onze mailboxen graven om te zien of we in het razend drukke gameseizoen rond de feestdagen geen games hebben laten liggen die de moeite van het spelen toch wel waard zijn.

Al scrollend in de mail kwam ik uit bij Kingdom Hearts, Melody of memory . De Kingdom Hearts-serie is al sinds 2002 een vaste speler in gamelandschap. Er gaat geen jaar voorbij of er komt wel een nieuw deel uit. Wat dat betreft was 2020 geen uitzondering.

De reeks heeft in de loop der jaren een vaste schare fans opgebouwd. Voor hen zal het even wennen zijn. Ze zien wel hun vaste helden Sora, Donald en Goofy en ook veel elementen die ze kennen uit de eerdere delen.

Maar de gameplay is totaal anders. Melody of memory is geen klassieke role playing game, maar een ritmegame. De drie lopen over een notenbalk en komen daar allerlei bekende vijanden tegen die ze op het ritme van de muziek met drukken op de knoppen moeten verslaan.

Tegelijkertijd verzamel je items waarmee je een soort Kingdom Hearts -museum creëert. Ook zijn er nieuwe nummers mee te componeren, die je weer kunt spelen. Meestal met de drie traditionele helden, maar af en toe duikt er op de notenbalk een gast op. Bij het Lion King-level komt bijvoorbeeld Simba je helpen.

De muziek is sowieso een hoogtepunt. Er zijn maar liefst 140 nummers uit het Disney- en Kingdom Hearts -game en -filmimperium speelbaar. Even een waarschuwing voor de jonge ouders die het lied Let it go uit Frozen niet meer kunnen horen. Ook dat nummer komt voorbij.

loading

Goed luisteren naar de muziek is vereist, want als je eenmaal het juiste ritme te pakken hebt, speelt het een stuk gemakkelijker. Wat wel frustreert is dat de knoppen voor het gevoel niet altijd adequaat reageren. Daardoor krijg je wel eens een tik van een vijand en dat kan gevolgen hebben. Als de levensmeter leeg is, moet je opnieuw beginnen.

Dat is vervelend, zeker omdat de game zelf op een gegeven moment in herhaling valt. De gameplay wordt daardoor wat saai. Weer een notenbalk, weer een liedje. Toch blijft de uitdaging wel aanwezig, zeker met meerdere spelers. Door de beloningen en de drang om een hogere score neer te zetten.

Melody of memory is kleurrijk en vrolijk en is zeker niet alleen voor de fans van het eerste uur leuk. Ook als je de serie niet kent, is het een smakelijk tussendoortje. Afwijken van de standaard kan best voor een keertje.

Kingdom Hearts, Melody of memory , gespeeld op PS4. Ook voor Xbox One en Nintendo Switch. Ontwikkelaar en uitgever Square Enix. Leeftijd 12+.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Media
Gaming
Play
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct