De teleurstelling is groot. Na een filmische eindscene rolt na dik zes uur spelen de aftiteling van Call of Duty Black Ops, Cold War over het scherm. De singleplayer campagne zit er al op. Zonde, daar had ik nog wel talloze uurtjes mee verder gewild.

Maar kop op, als liefhebber van het singleplayer-gedeelte kom ik deze editie aardig aan mijn trekken. De missies zijn een aaneenschakeling van actie, al moet je in sommige ook kruipend en sluipend infiltreren. Om uiteindelijk toch schietend een uitweg te vinden.

De missies zijn niet heel erg samenhangend, maar dat is de makers vergeven. Je reist in sneltreinvaart over de wereld om het kwaad, de Russen in dit geval, uit te roeien. Van Oost-Berlijn naar Vietnam, van Amsterdam naar Moskou. De tijd dringt om een grote nucleaire oorlog te voorkomen.

loading  

De Amerikaanse president Ronald Reagan stuurt je in tussenfilmpjes aan. Samenzweringen en complotten zetten de wereldvrede zwaar onder druk. Het zijn duidelijk de hoogtijdagen van de koude oorlog.

Die begint in café De Stier in Amsterdam, waar het Hendriks-bier nog met ouderwetse guldens wordt betaald. De gemoedelijkheid in de kroeg duurt maar even, want even later ren je al schietend over de Amsterdamse daken achter een verrader aan.

Het mooie aan de singleplayer is dat je hem na de eerste keer moeiteloos nog een keer kunt spelen. Je staat voortdurend voor keuzes die het spelverloop beïnvloeden. Op een gegeven moment helpt je bijvoorbeeld als Russische dubbelspion de Amerikanen. Met een dikke Cubaanse sigaar kun je een bewaker omkopen, maar gewoon uitschakelen is ook een optie. Overal zitten keuzes en zijmissies.

Het is echt zonde dat de campagne zo snel voorbij is. Gelukkig is er meer. De zombie-mode bijvoorbeeld. Die speelt ouderwets heerlijk, vooral samen. Hordes zombies komen op je af in een bizar avontuur. Hoe vaker je speelt, hoe beter de wapens. Een heerlijk toetje.

loading  

En dan is er nog de multiplayer. Tsja, daar waar de serie doorgaans op zijn best is, laat Cold War toch wel wat steken vallen. Er zijn talloze modi, maar ze voelen nog niet af. Alsof de makers nog een paar maandjes extra nodig hadden.

Uitgever Activision belooft dat er nog veel gratis uitbreidingen en updates komen. Maar de liefhebbers van het onlinedeel van Call of Duty kunnen wellicht beter nog even bij Modern Warfare blijven hangen.

Zelf kom ik echt aan mijn trekken, omdat de campagne en de zombiemode mijn favorieten zijn. Die knallen echt van het beeldscherm af.

Call of Duty, Black Ops Cold War, gespeeld op PS4. Ook verkrijgbaar op pc, PS5, Xbox One en Xbox Series X. Ontwikkelaars Treyarch en Raven Software, uitgever Activision. Leeftijd 18+.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Media
Gaming
Play
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct