Hé, een code voor de nieuwe Mass Effect in de mail. Nou ja nieuw, de eerste drie delen zijn afgestoft en opgepoetst. Maar het blijft goed nieuws, want de trilogie die vanaf 2007 verscheen, behoort tot de beste games die ooit zijn gemaakt. Role playing op zijn best met een flinke dosis actie.

De Mass Effect-serie blonk uit door de prachtige verhaallijnen in een sciencefiction-setting, waarbij jezelf de richting bepaalde. In feite bepaalde je zelf met de keuzes die je maakte of karakters de hele trilogie in leven bleven of niet.

Hoe zat het ook alweer? Diep in de 22ste eeuw is het reizen in de ruimte een stuk verder ontwikkeld. Er is op andere planeten prehistorische technologie gevonden, waardoor reizen in de ruimte razendsnel kan.

Een lichtjaar is niets meer. En er worden allerlei planetenstelsels gevonden waarop nieuw leven is. Maar ook een kwaadaardig ras dat uit is op vernietiging van al het andere leven.

Oorlog

Natuurlijk gaat het mis en loopt het uit op oorlog. Als commandant Shepard moet je er voor zorgen dat het allemaal niet te veel uit de hand loopt. Er loert van alle kanten gevaar. De uitrusting aan, wapens schoonmaken en gaan.

Dat was in een notendop de insteek van de oorspronkelijke Mass Effect-games en daaraan is niets veranderd. Want zoals gezegd is Mass Effect Legendary Edition een afgestofte verzameling van de eerste drie games met daarbij ook alle extra’s (veertig downloads in totaal) die verschenen.

Het oppoetsen is bij de eerste game het minst geslaagd. Die voelt wat gedateerd aan met voor deze tijd houterige bewegingen en matige gezichtsuitdrukkingen. Ook is het jammer dat het coversysteem – met een druk op de knop duik je in de dekking – uit de latere delen niet is doorgevoerd in deel 1.

Vermakelijke game

Desondanks blijft de eerste Mass Effect nog immer een vermakelijke game om te spelen. En mocht je door de eerste kennismaking toch een beetje teleurgesteld zijn, dan wordt dat door deel 2 en 3 ruimschoots goedgemaakt. Het is trouwens handig dat je zelf mag bepalen wanneer je instapt.

Zowel nieuwkomers als fans van de serie zullen veel plezier beleven aan de Legendary Edition. De game heeft de tand des tijds zeker doorstaan en vooral met die grafische hoogstandjes in deel 2 en 3 bewijst de game andermaal waarom hij zo gewaardeerd wordt.

De ontwikkelaars laten ook steekjes vallen. De grootste is dat de multiplayer is verdwenen. Geen tijd, geen geld. Maar ook zonder die functie blijft er genoeg te doen. Je bent zomaar 100 uur zoet om de hoofdverhalen en alle zijmissies tot een goed einde te brengen.

Mass Effect Legendary Edition, gespeeld op PS4. Ook voor PS5, Xbox One en series X/S en pc. Ontwikkelaar Bioware, uitgever Electronic Arts. Leeftijd 18+.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Media
Gaming
Play
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct