Een nieuwe versie van de remake van het spel dat oorspronkelijk in 1997 verscheen – het zou de ‘final fantasy’ van de marketingafdeling van een gamebedrijf kunnen zijn. Maar Final Fantasy 7 Remake: Intergrade voor de Playstation 5 verdient meer krediet. Dit is een fantastische game.

Een jaar geleden verscheen de ‘remake’ van deze aflevering van de zeer succesvolle serie al voor de Playstation 4 en kreeg juichende kritieken. De gamemakers bij de Japanse studio Square Enix zijn daarna niet op hun lauweren gaan rusten, maar gingen aan de slag met een versie die gebruik maakt van de capaciteiten die de nieuwe Playstation biedt. En dat is zeer de moeite waard.

Soms lijkt het alsof een nieuwe spelcomputer maar weer een klein stapje omhoog is op een oneindige ladder, maar wie de Final Fantasy van vorig jaar vergelijkt met deze weet wel beter. De game geeft een prachtige bioscoopervaring - waarbij ook de muziek alle lof verdient overigens.

loading

Het spel loopt zo soepel als je je maar kunt wensen en de grafische pracht is overdonderend. De kennismaking met het stel ‘ecoterroristen’ - opererend onder de naam Avalanche - en huurling Cloud Strife is intens. De spanning tussen de groep en de eenling is voelbaar, maar ze zijn op elkaar aangewezen. De eerste missie, het opblazen van een reactor die Mako fabriceert (de energiebron van deze planeet), staat garant voor veel actie en mooie beelden.

Het wordt nog veel indrukwekkender als je na de explosie rondloopt in de stad Midgar, die de wrange vruchten plukt van de vernietiging. De verwoesting, de chaos, de ontreddering – het is bijna tastbaar. Het geeft ook veel meer diepgang aan het spel. Waar Final Fantasy oorspronkelijk vooral een actiegedreven aaneenschakeling van missies is, komt nu het verhaal veel beter tot zijn recht. Er is veel energie gestoken in een goed scenario en dat geeft een prettige cadans in het avontuur: afwisselend moet je vechten voor je leven, om daarna rond te dwalen in prachtige omgevingen.

loading

Gelukkig is deze uitgave niet alleen een verbeterde versie van de vorige remake. Er is een avontuur aan toegevoegd waarin ninja Yuffie Kisaragi de hoofdrol speelt. Zij spant samen met Avalanche om ten strijde te trekken tegen de Shinra Electric Power Company, die in feite functioneert als een dictatoriaal bewind.

Je ziet dat de makers hun ideeën, waarvan ze misschien al 25 jaar dachten dat die vanwege technische beperkingen niet te realiseren waren, nu tot wasdom laten komen. Deze Final Fantasy is een veel mooiere en betere spelervaring dan ooit mogelijk was.

Maar de werkelijke schoonheid zit ‘m uiteindelijk niet in de techniek, maar in het verhaal. Je leeft echt mee met de strijders, die een kwaadaardig bewind willen vernietigen. Hoe goed is die strijd nu eigenlijk, als door deze felle strijd de mensen in de sloppenwijken, die je eigenlijk wilt bevrijden van het dictatoriale juk en hun miserabele bestaan, in nog ellendiger omstandigheden terechtkomen?

Final Fantasy 7 Remake: Intergrade, exclusief voor Playstation 5. Ontwikkelaar en uitgever Square Enix. Leeftijd 16+

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Media
Gaming
Play
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct