Er komen nog steeds maar bitter weinig echt goede, nieuwe games uit voor de nieuwe generatie spelcomputers. Zolang Sony en Microsoft hun nieuwe Playstations en Xbox’en niet op voorraad hebben houden gamemakers hun troeven nog even tegen de borst.

Logisch, maar wat dan te doen? De Gamepass van Microsoft – we hebben er hier al eerder lovend over gesproken – stuurt gamers een andere kant op: lekker oude games opnieuw beleven. Nu zijn twee absolute cultgames beschikbaar voor de abonnees: de originele Psychonauts uit 2005 en de remake (uit 2020) van het in kleine kring al even beroemde Destroy All Humans. Daarvan verscheen het origineel in 2006.

Hoe doorstaan deze games de tand des tijds? Destroy All Humans speelde ik al schaterlachend op de Playstation 2. Een mengeling van stripachtige sciencefiction met bijzonder domme aliens die proberen het dna van de mensheid op te zuigen, om hun eigen voortbestaan te garanderen.

De remake uit 2020 is net zo grappig als het origineel. De ondertitel geeft het niveau aardig aan: One Giant Step On Mankind - het werkt bij mij nog steeds op de lachspieren. De boosaardige buitenaardse wezens landen in het Verenigde Staten uit de jaren 50, dat nog bezig is het Roswell-incident te verwerken. Oliedomme plattelanders, even domme politiemannen en zo mogelijk nog onnozeler soldaten zijn geen partij voor de ‘bduct-O-Beam van de ruimtewezens.

De nieuwe game ziet er een stuk beter uit dan het origineel, maar toch minder dan zou kunnen. Dat lijkt bewust gedaan om zo de sfeer van de oorspronkelijke Destroy All Humans te behouden.

loading

Dat is geen gek besluit, want de makers van Psychonauts lopen nu al jaren vast in hun pogingen een compleet nieuw en state-of-the-art- vervolg te maken op dit vervreemdende avontuur uit vervlogen tijden. Psychonauts 2 zou dit jaar toch eindelijk moeten verschijnen en de beelden zien er fantastisch uit. Maar het kost dus vele hoofdbrekens om dit vervolg fatsoenlijk werkend af te ronden.

Is de oude game nog leuk? Het principe van het spel – een gekke wetenschapper die de breinen van de Psychonauts wil bemachtigen – blijft grappig. En het is nog steeds een heel goede platformer. Dat het spel een klassieker is geworden is niet zo vreemd: bedenker was Tim Schafer, een creatieve geest uit de school van Lucas Arts. De studio vergaarde wereldfaam met Star Wars- spellen.

Fans willen zo graag een vervolg, dat ze in 2015 ruim 3,8 miljoen dollar bijeenbrachten in een crowdfundingsactie om zo de ontwikkeling van Psychonauts 2 mee mogelijk te maken.

En eerlijk gezegd: de grafische kwaliteit van de game uit 2005, destijds exclusief voor de Xbox, is niet meer voldoende om spelers van nu lang aan het scherm te binden. Laten we hopen dat het vervolg het wachten waard blijkt.

Destroy All Humans , ontwikkelaar en uitgever THQ Nordic. Psychonauts, ontwikkelaar en uitgever Majesco Games. Beide games zijn speelbaar op alle consoles, maar gratis voor abonnees op Game Pass voor Xbox One en Xbox Series X en S. Prijzen van 9,99 euro tot 12,99 euro per maand.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Media
Gaming
Play
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct