Nando Liebregts (25) uit Boxtel heeft een van de hoofdrollen in de nieuwe Kameleon -film. Hij heeft ook het syndroom van Down. ,,Nou én.” Hij kijkt naar wat hij kan en dat is genoeg. Een vriendin, check, een eigen huisje, check. En acteur worden, check.

Haast, háást, wegopbreking, tien minuten later dan de bedoeling was parkeren we de auto achter de voormalige pastorie van de Heilig Hart van Jezuskerk in Boxtel. Daar staat Nando Liebregts (25) geduldig te wachten - donker haar, stoer baardje, dito snorretje, knalblauw brilmontuur, vette grijns op zijn gezicht. Sinds twee maanden woont hij in dit 120 jaar oude pand samen met vijf andere jongeren met een verstandelijke beperking.

Op initiatief van de stichting Woongewoon, ofwel hun ouders, zijn hier zeven appartementjes ingericht - ja, er is er nog een vrij. Thuiszorgorganisatie Home Instead begeleidt de bewoners. Vier van de zes hebben het syndroom van Down. Zo ook Nando. ,,Nou én!” Zijn motto: ‘Altijd kijken naar de mogelijkheden, niet naar de onmogelijkheden’. Een waarheid als een koe!

‘Handen wassen alstublieft, corona’

,,Kom binnen”, wuift hij. In de hal doet hij de deur van de wc open en wijst naar zeep en kraantje: ‘Handen wassen alstublieft, corona’. Juist ja. Klaar! Dan eerst nog even temperatuur opmeten, Nando houdt kordaat de thermometer tegen het voorhoofd van zijn bezoek. In orde, we mogen mee naar zijn huisje.

loading

Daar zal Nando vertellen over zijn dromen: een vriendinnetje, check. Een eigen bedoeninkje, check. En dan die ene grote droom, die ultieme; acteur worden. Maar ... hoezo wórden. Hij ís het toch al? Glimmend van genoegen: ,,Wel hè.”

Zeker, want Nando heeft een van de hoofdrollen in een heuse familiefilm, de derde over de avonturen van de Friese tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer met hun extreem snelle boot de Kameleon. Een spiksplinternieuw verhaal geschreven door Dick van den Heuvel, geïnspireerd op de gelijknamige jeugdboekenserie.

Drie nieuwe ‘dikke vrienden’

De opnamen van De Kameleon aan de Ketting zijn in augustus begonnen op diverse sets in Friesland. De tweeling wordt gespeeld door Sens en Imme Gerritsen (14) uit Utrecht. ,,Mijn dikke vrienden”, zegt Nando. ,,Net als Lieke van den Akker, die speelt de rol van Jossie die bij mij op de zorgboerderij zit.”

loading

Hij staat straks op de aftiteling mooi tussen namen van bekende acteurs als Cas Jansen, Michiel Kerbosch, Dominique van Vliet, William Spaaij, Margreet Blanken, Alfred van den Heuvel en Edo Brunner.

‘Dit doe ik zelf, daar hoeven papa en mama niet bij te zijn’

Maar Friesland, dat is niet bepaald naast de deur. Gelukkig rijden zijn vader JP, zijn moeder Corinie, jongere broer of oudere zus hem maar wat graag heen en weer. Corinie Liebregts: ,,Dankzij Nando kunnen wij een kijkje nemen in een wereld die we niet kennen. Hartstikke leuk. En het is mooi om Nando daar zo gelukkig te zien, bezig met wat hij het liefste doet.”

Ach ja, éven kijken, dat vindt Nando prima. ,,Eén blik en dan weg. Dit doe ik zelf, daar hoeven papa en mama niet bij te zijn.” Corinie Liebregts lachend: ,,Snappen wij, dit is helemaal zijn ding.”

Intussen hebben ze er verschillende ritjes Friesland op zitten. Nando: ,,Ik heb al een stuk of tien draaidagen gehad. Ik moet nog een paar scènes doen en waarschijnlijk ga ik in de film een liedje zingen met Syb van der Ploeg ...” Wacht eens even, dé Syb van der Ploeg? Die zanger van De Kast, en van dat Friestalige nummer ‘In nije dei’? Die Syb?

loading

Apetrots: ,,Jawel. Die speelt Hidde in de film, de baas van de zorgboerderij. Hij is nog bezig met het schrijven van een lied.” Kan Nando zingen dan? ,,Ik denk van wel, mijn ouders vinden me vals klinken. Haha, ik laat ze lekker kletsen.”

Ja, duh, daar gaat Nando niks over zeggen

Het verhaal van de film dan. Ja, duh, daar gaat Nando niks over zeggen. ,,Túúrlijk niet, de mensen moeten gewoon komen kijken”, zegt hij en perst zijn lippen op elkaar. Nou ja, in korte lijnen dan wat het persbericht meldt: dat de tweeling het zwaar te verduren krijgt als de Kameleon aan de ketting moet omdat het gebruik van diesel wordt verboden.

Nogal lastig want de jongens moeten in actie komen als op de zorgboerderij in de buurt van het fictieve dorp Lenten een groot aantal dode dieren wordt aangetroffen. En hier komt Nando in beeld, als de vermoede dader. Tot zover klopt het toch? ,,Ik zeg niks”. Ook niet of het goedkomt? ,,Wát denk je zelf!” Is het niet moeilijk zo’n geheim te bewaren? ,,Echt niet, dat is ook toneel spelen.”

Dat Nando kan acteren bewees hij al in Drs. Down

Dat hij het kan, acteren, bewees Nando Liebregts drie jaar geleden al toen hij in de theatervoorstelling Drs. Down de hoofdrol van Lucas speelde, een jongen met down die wil gaan studeren. Ivo Niehe schreef samen met Dick van den Heuvel het scenario voor dit filmisch muzikaal theaterstuk. Niehe haalde inspiratie uit zijn ontmoeting met Pablo Pineda Ferrer, een man met down die een universitaire studie wist af te ronden.

Na een oproep voor mensen met het syndroom hadden zich binnen twee dagen al dertig gegadigden voor de rol gemeld. Uiteindelijk kozen de makers voor twee Brabanders, Nando Liebregts en Rutger Messerschmidt uit Roosendaal. Nando kreeg de hoofdrol van Lucas, Rutger die van diens vriend Tom. Ze toerden maandenlang mee langs de Nederlandse theaters. ,,Ge-wél-dig!”

Wat vindt hij dan zo leuk aan acteren? ,,Ik kan er mijn hart en ziel in leggen.” Moeder Corinie: ,,Dat ontdekte hij al heel jong, hier op Jenaplanschool Molenwijk, daar was elke week een creatieve weekafsluiting. Nando stortte zich op het toneel en werd daar ongelooflijk blij van. Toen hij vijftien was ging hij bij een toneelclub. En ja, ik vind dat hij steeds beter is gaan spelen.” Nando: ,,Acteren is voor mij heel gewoon, je moet je inleven, dat kan ik goed.”

Oké, tel even mee, dat was een theatervoorstelling, nu een film, wie op YouTube kijkt komt daar ook rollen van Nando tegen en wie zijn naam googelt krijgt behoorlijk wat hits. Dus ... wat wordt het volgende? ,,Nou, héél graag een rol in Goede Tijden, Slechte Tijden , mijn favoriete soap.”

Voor het geval het castingbureau op het idee komt, alvast dit: vroeger wilde Nando altijd de rol van bad guy . ,,Maar daar ben ik van afgestapt.” Oh ja, waarom? ,,Nou, omdat ik zelf geen kwaaie jongen ben.” Enne, een romantische verhaallijn, dat zou ook tof zijn. ,,Dat ik verliefd word op een meisje of zo.” Nee hoor, dat zou zijn eigen prille liefde helemáál niet erg vinden.

,,En”, hij lacht er schalks bij, ,,weet je wat ook mooi is?” Nou? ,,Er komt een plek vrij in de serie.” Nando doelt op Ferry Doedens die de rol van Lucas Sanders speelt en die eind dit jaar de serie verlaat. ,,Dus, dan moeten ze tóch een ander zoeken.”

Wij namen eerder een kijkje op de set, bekijk de video hieronder.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Film
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct