In de luie stoel filmpje kijken in De Koornbeurs

Alle geleende stoelen krijgen een plekje in De Koornbeurs. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

De beentjes van Sint-Hildegard , de Twentstalige film van Herman Finkers, kan binnenkort in theater De Koornbeurs in Franeker vanuit een fijne fauteuil worden bekeken.

Het was een bijzondere rit woensdag voor een aantal medewerkers van De Koornbeurs. Ze reden naar alle hoeken en gaten van de gemeente Waadhoeke om een dertigtal comfortabele stoelen en bijzettafeltjes op de te halen.

De fauteuils zijn op verzoek van theaterdirecteur Titia Huisman ter beschikking gesteld. Ze vervangen de bekende tribune in de grote zaal. Nu het theater vanaf volgende week maximaal slechts dertig bezoekers mag ontvangen, was Huisman op zoek naar een alternatief. Om het uitgedunde gezelschap op de tribune te laten plaatsnemen, vond ze niet zo’n gezellig idee. De coronacrisis dwingt tot creatief denken, aldus Huisman.

‘Het laat wel zien dat mensen erg betrokken zijn bij De Koornbeurs’

En dus maakt de tribune plaats voor comfortabele stoelen, die door bezoekers en Koornbeursliefhebbers gratis ter gebruik worden aangeboden. De aanbiedingen stroomden de afgelopen weken binnen. ,,Niet alleen uit de Waadhoeke, maar ook uit Sneek, Leeuwarden en zelfs Alkmaar, Utrecht en Amsterdam. Maar ik rijd natuurlijk niet naar Amsterdam voor één stoel. Het laat wel zien dat mensen erg betrokken zijn bij De Koornbeurs.’’

Ook de medewerkers vinden het prettig weer iets te kunnen doen, signaleert Huisman. Omdat het aanbod van stoelen met zestig ruimschoots de dertig overtrof, is besloten alleen leren fauteuils te gebruiken. Die zijn namelijk wel zo eenvoudig schoon te houden na iedere voorstelling. Niet alleen particulieren reageerden op de oproep van het theater. Recyclebedrijf Omrin doneerde een paar stoelen en bijzettafels. Stoelen die door anderen zijn gedoneerd, kunnen eind juni door bezoekers worden aangeschaft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Film