Outbreak.

De beste films over epidemieën

Outbreak. FOTO AD

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de belangstelling voor speelfilms uit Hollywood over epidemieën groot. Het aanbod van fictieve producties over het ontstaan, de bestrijding en de gevolgen van de meest dodelijke virussen is enorm.

Hoe invloedrijk speelfilms over een virusuitbraak kunnen zijn op de specialisten die een vaccin moeten ontwikkelen, blijkt uit de documentaireserie Pandemic: How to Prevent an Outbreak , sinds kort te zien bij Netflix.

Een van de bevlogen artsen, dr. Syra Madad uit New York die zich specialiseert in het onder controle houden van epidemieën, verklaart in de serie dat zij voor haar beroep heeft gekozen na het zien van de speelfilm Outbreak uit 1995 met Dustin Hoffman in de hoofdrol. De heldhaftige wijze waarop in die film een ebola-achtig virus te lijf wordt gegaan, sprak tot de verbeelding van de tiener, die toen haar roeping had gevonden.

Helaas gebruikt Hollywood een virusuitbraak meestal als een goedkoop excuus om de mensheid met een lading zombies op te zadelen die de gezonde medemens te lijf gaan. Vooral horrorregisseurs kiezen vaak en graag voor deze insteek.

Maar er zijn ook films die op een serieuze, soms zelfs wetenschappelijk verantwoorde wijze met het onderwerp omspringen.

loading

Het beste voorbeeld daarvan is nog altijd Contagion uit 2011 van regisseur Steven Soderbergh. Daarin is middels een soort domino-effect te zien hoe via de lucht een virus zich verspreid dat ongekend hard toeslaat. De film heeft een imposante sterrencast met Marion Cotillard, Matt Damon, Laurence Fishburne, Jude Law, Gwyneth Paltrow en Kate Winslet en trekt momenteel veel bekijks op enkele streamingdiensten.

Een zo realistisch mogelijke aanpak stond Soderbergh destijds voor ogen. De gebruikte details in Contagion , waar diverse virologen van naam aan meewerkten, zijn nog altijd brandend actueel. Getoond wordt bijvoorbeeld hoe snel het virus zich kan verspreiden. Een van de hoofdpersonen is een zakenman die vanuit Hongkong naar Chicago reist, daar zijn minnares besmet en tot de ontdekking komt dat zijn zoon aan hetzelfde virus is bezweken.

Destijds verklaarde Soderbergh over zijn film dat hij iets voorzichtiger met openbare hygiëne omspringt sinds hij zich in de materie verdiepte. ,,Ik zal niet snel meer graaien in een bakje borrelnootjes in een bar.”

loading  

In het verlengde van Contagion is de miniserie The Hot Zone (2019) van National Geographic belangrijk. Daarin wordt een vrouwelijke viroloog, in dienst van het Amerikaanse leger, gevolgd die na een ongeluk in een laboratorium geconfronteerd wordt met een mogelijke uitbraak van het ebolavirus in Amerika. De makers leggen ook de focus op de wijze waarop de autoriteiten met een dergelijke calamiteit omspringen. Aanvankelijk nogal laks dus.

Epidemieën zijn ook vaak een probaat dramatisch middel om de tragiek van een personage te schetsen. Heel bekend in dit verband is de klassieker Death in Venice (1971), de verfilming van de roman van Thomas Mann, waarin de hoofdpersoon, een zwaar zieke componist (Dirk Bogarde), in Venetië op het Lido wordt geconfronteerd met een cholera-epidemie die de overheid geheimhoudt.

loading  

Hoe verder te leven na een pandemie als bijna iedereen is gestorven? De ultieme consequenties toont de film The Omega Man uit 1971, waarin Charlton Heston als een van de weinig gezonde aardbewoners in zijn eentje door een verlaten metropool dwaalt, winkels bezoekt waar alles voor het grijpen ligt en in de bioscoop naar de documentaire over het overbevolkte popfestival Woodstock kijkt. Het gezicht dat Heston daarbij trekt, spreekt boekdelen.

De eenzaamheid is van zijn gelaat te schrapen. Wie wil er leven in een wereld zonder mensen?

home
net-binnen
menu