In café de Stadswaag aan de Nieuwestad in Leeuwarden vond maandag een bloederige nep-overval plaats. Er werden opnames gemaakt voor de film Mokerslag van regisseur Darius Musa.

,,Dit is een overval, handen omhoog’’, schreeuwt de gemaskerde Richello Klijnstra (17), terwijl hij met getrokken nepwapen de zaak binnen loopt. Achter de toonbank staat Dicky Santinga, hij kijkt verschrikt op en stamelt dat er geen geld is. ,,Hou je bek! Waar is die fokking 20.000 euro?’’ De ober moet meekomen en wordt door de overvaller in de zaak tegen de grond gewerkt. ,,Ja, stop maar, het staat er op’’, zegt Musa (25).

Twee tieners en een droom

In de Stadswaag wordt deze ochtend een overval gefilmd. Twee tieners die het criminele pad zijn ingeslagen, denken dat er in de kluis van het café-restaurant veel geld ligt. ,,Maar dat is natuurlijk niet zo’’, zegt Musa, die het verhaal bedacht en het uitwerkte tot een filmscript.

Het verhaal in het kort: Jimmy (Klijnstra) en zijn vriend Ronald (de achttienjarige Timo Lewerissa) slaan het criminele pad in. Jimmy’s moeder Angelique (Rhodis van der Kooi) is aan de drank en heeft weinig oog voor haar zoon. Jimmy komt tijdens een overval jammerlijk aan zijn einde. Uiteindelijk blijkt dat Angelique alles droomde. Als ze wakker wordt, zitten de jongens springlevend op de bank in de huiskamer. Zij besluit op dat moment om de fles te laten staan.

,,Ik hou van dergelijke plotontwikkelingen’’, zegt de regisseur. Hij studeerde aan de Filmacademie in Amsterdam en deed onder meer ervaring op de set van Penoza op . De Leeuwarder draait in zijn woonplaats zijn eerste grote (low budget)film. Musa werkt onder meer met studenten van de theateropleiding van het Friesland College en de Friese Poort. Op sociale media plaatste hij een oproep voor figuranten.

Geknipt voor de rol

,,Ik zag het op Facebook voorbijkomen’’, zegt eigenaar Joop ter Steege van café-restaurant de Stadswaag. Hij stelt zijn zaak voor niets ter beschikking aan de filmploeg. ,,Ik vond het zo’n leuk idee, dat we hier graag aan meewerken. Je moet mensen ook een kans bieden.’’ Met acteren hadden hij en Santinga geen ervaring. Ze hebben daarom vooraf geoefend met Musa, en die zag dat het goed zou komen.

Santinga is eigenlijk geknipt voor de rol. Hij weet wel hoe hij zich moet verdedigen. ,,Ik beoefen de vechtsport Krav Maga. Daar leren we hoe je je moet verdedigen als je met wapens wordt aangevallen. Ik zou me in het echt trouwens nooit tegen de grond laten werken.’’

Op portfolio zetten

Even later schreeuwt Denise Edoh (15) moord en brand. Jimmy is neergeschoten en ligt hevig bloedend buiten voor de deur van de Stadswaag dood te gaan. ,,Help!’’ Het klinkt overtuigend, want voorbijgangers op de Nieuwestad kijken verschrikt op. Denise, die op het Friesland College voor actrice leert, wil er graag haar beroep van maken. ,,Ik kan nu in mijn portfolio zetten dat ik heb meegewerkt aan Mokerslag .’’ Uiteindelijk is haar droom om in de Verenigde Staten aan de bak te komen. Denises oom is net in Los Angeles gaan wonen. ,,En als ik klaar ben met school, dan mag ik bij hem komen wonen.’’

Musa heeft afgelopen weken op een aantal locaties – in een supermarkt, op een school, in woonhuizen en in een timmerbedrijf – in Leeuwarden gedraaid. De film, die zestig minuten duurt, moet in januari klaar zijn. Hij hoopt dat filmhuizen interesse hebben, evenals het Noordelijk Filmfestival. En de film zal uiteindelijke ook bij streamingsdienst Netflix worden aangeboden. ,,Ik heb contacten die wel dingen doen voor Netflix. Die zeiden: stuur maar gewoon op.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Film
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct