Titel: De duisternis tussen ons. Auteurs Rolf & Molly Börjlind. Vertaald uit het Zweeds door Corry van Bree. Uitgever A.W. Bruna. Prijs 20,99 euro (256 blz.)

****

Kinderen van ondernemers worden vaak zelf ook ondernemer, kinderen van voetballers voetballer, kinderen van bakkers bakker, etc. Logisch dus dat Molly Börjlind in de voetsporen van haar ouders Rolf en Cilla treedt, die samen een succesvolle thrillerserie over Olivia Rönning en Tom Stilton schrijven. Kwestie van genen, of van opvoeding? Waar je mee omgaat, word je mee besmet?

Molly (1994, Zweden) schreef haar debuut De duisternis tussen ons samen met haar vader. Het boek is een standalone en gaat over de 25-jarige Emmie. Zij heeft jaren in een psychiatrische kliniek gezeten en keert terug naar huis, naar haar ouders die in een archipel in Stockholm wonen. Ze wil weten wat er met haar broertje Robin is gebeurd. Het jongetje verdween toen ze nog klein waren. Aangenomen wordt dat hij is verdronken.

Emmie noemt haar moeder bij de voornaam

Het weerzien is allerminst hartelijk. Er is een nieuw broertje, Oliver, en Emmie lijkt niet meer bij het gezin te horen, helemaal niet na haar jarenlange afwezigheid. Emmie noemt haar moeder bij haar voornaam, Veronica, en dat geeft de verstandhouding tussen de twee meteen al aan.

Het is kenmerkend voor het boek: de Börjlinds hebben weinig woorden nodig om het drama dat zich in de volgende dagen afspeelt te beschrijven. Ze houden het klein, en daarmee maken ze het groots.

Emmies gewroet in het verleden valt niet in goede aarde en rijt oude wonden open. Terwijl Emmie aan de ene kant van het touw trekt om te achterhalen welk lot Robin ten deel is gevallen, trekt Veronica aan het andere eind van het touw om geheimen uit het verleden te bewaren. Hun getouwtrek zet een reeks gebeurtenissen in werking die eindigen in een nieuw drama.

Er worden nog wat andere personages bij gehaald om de spanning op te bouwen, maar die zijn niet eens per se nodig. De dynamiek binnen het ontwrichte gezin is voldoende om je als lezer aan de bladzijden gekluisterd te houden. Ik ben benieuwd of vader en dochter Börjlind samen nog een boek gaan schrijven, of dat Molly solo gaat vliegen. Dit debuut bewijst in ieder geval dat ze dat prima zou kunnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Boeken
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct