De Leesweken zijn in volle gang: jonge lezers kunnen stemmen op hun favoriete boek. Bibliotheek Mar en Fean heeft een eigen versie bedacht. Leesconsulent Ivenka Gerbrandy vertelt hoe zij kinderen tot lezen probeert te verleiden.

Eerst wat geks. In het landelijke leesteam van de Kinderjury zit niet een kind uit het Noorden. Dat is een beetje wrang, niet alleen omdat de Leesweken op die manier een randstedelijk leesfeestje dreigen te worden, maar ook omdat noordelijke kinderen (en hun ouders) net als die in het Westen best vaker een boek mogen pakken in plaats van iPad, X-box of voetbal.

Lezen en voorlezen zijn niet in ieder gezin gebruikelijk, weet Ivenka Gerbrandy, leesconsulent bij De Bibliotheek Op School, terwijl lezen zo belangrijk is. Daarom heeft de bibliotheek in Mar en Fean het heft in eigen handen genomen. De consulenten selecteerden zelf acht boeken uit het immense aanbod boeken dat in 2020 verscheen en schotelen dat aan de groepen 7 en 8 van de basisscholen voor.

De Prijs van de Jonge Jury wordt georganiseerd door het CPNB. Van 3 maart tot en met 9 mei lezen kinderen in heel Nederland boeken die vorig jaar zijn uitgekomen. Straks, tussen 10 en 16 mei, kunnen ze stemmen op hun favoriete boek.

Naast de Kinderboekenweek is de Kinderjury het belangrijkste lees-event voor kinderen. Wat dat betreft zou het goed zijn als in het Leesteam - een groep kinderen die via vlogs, blogs en tips zoveel mogelijk jonge lezers enthousiast moet maken voor boeken - ook noorderlingen zouden zitten, beaamt Gerbrandy. Zij vermoedt dat men de reistijd te lang acht voor kinderen uit het Noorden, want je moet er geregeld voor in Amsterdam zijn.

Acht boeken

Maar hop, niet te lang getreurd, de bibliotheek Mar en Fean bedacht iets leuks. De consulenten selecteerden acht boeken uit het ruime aanbod en zijn die nu al weken aan het promoten op basisscholen - van Gozert van Pieter Koolwijk tot Briefjes voor Pelle van Marlies Slegers, van Prutsers en pechvogels van het succesduo Jozua Douglas en Tosca Menten tot een boek over ruimtevaart van Volkskrant -journalist Govert Schilling.

Kinderen kunnen meteen op hun favoriete boek stemmen, iedere week wordt er een tussenstand bekend gemaakt. Op dit moment staat Leeuw met strepen van Marlene Revel en Lucinda Vos met stip op nummer 1, een boek dat in het zeventiende-eeuwse Amsterdam speelt waar de pest rondwaart. Een actueel boek in een wereld die (opnieuw) in de greep is van een pandemie. In Mar en Fean wordt dus uiteindelijk een eigen winnaar gekozen; kinderen die daarna nog mee willen doen aan de landelijke wedstrijd kunnen ook nog daaraan deelnemen.

Scoor een boek

Gerbrandy, die hiervoor tien jaar als advocaat werkte en besloot haar lees- en boekenpassie te volgen, doet de promotie van de acht boeken dit jaar grotendeels online. Corona, immers. Maar dat werkt best goed. Ze heeft nog tien collega’s - de leesconsulent-formatie in Mar en Fean werd onlangs met 2 fte’s uitgebreid - die scholen op reguliere basis bezoeken. Voor de groepen 7 en 8 is ze nu druk met de Kinderjury, voor de groepen 5 en 6 met het project Scoor een boek, waarbij een competitie-element bij het lezen wordt gevoegd, aangemoedigd door een voetballer van SC Heerenveen als rolmodel: wie scoort (leest) de meeste boeken? ,,We zetten de kracht van voetbal in voor het stimuleren van leesmotivatie en leesplezier bij leerlingen en gezinnen.’’

De lessen die Gerbrandy scholen en ouders mee wil geven: je kunt een boek alleen promoten als je zelf enthousiast bent, iedere school moet over een goede, up to date bieb beschikken, echte schrijvers ontmoeten bevordert het leesplezier en lezen moet gewoon heel leuk zijn. ,,Als kinderen een boek hebben dat ze echt pakt, dan heb je ze om. Als dat bij een paar kinderen lukt, vind ik het al fantastisch.’’

Leeshonger?

Via Instagram is er het bibliotheek-account @read.y waar Ivenka Gerbrandy ook aan meewerkt, met tips voor jongeren van 10 tot 16.

Ze maakt, samen met andere leesliefhebbers, ook het kinderboekenjournaal: www.kinderboekenjournaal.nl, een site vol tips, interviews en blogs, ook te volgen op Facebook en Instagram.

Kinderen kunnen gratis lid worden van de bieb. Met hun pasje kunnen ze via onlinebibliotheek.nl gratis ebooks en luisterboeken lenen. Echte, papieren boeken afhalen bij de bibliotheek is ook mogelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Boeken
Cultuur
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct