De oprechte liefde en zachtheid die uit het boek spreekt, dat is volgens Arthur Japin de verklaring van het enorme succes van De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy. Wereldwijd gingen er al ruim 1,4 miljoen exemplaren over de toonbank.

Ook de Nederlandse versie van het Britse prentenboek, waarvoor Japin de vertaling mocht maken, is met bijna 200.000 aankopen een regelrechte bestseller. „Er is juist nu behoefte aan liefde en troost.”

Arthur Japin, gelauwerd schrijver van romans als De zwarte met het witte hart , Een schitterend gebrek , Kolja en meer recent Mrs. Degas , belt vanuit Frankrijk. „Hier zijn we, gedurende de coronacrisis, het veiligst. Want we zitten ver van alles en iedereen en hebben de ruimte. De avondklok gaat hier al om 18:00 uur in. Mensen houden zich daar graag goed aan. Het is heerlijk rustig”, zegt hij.

Internetfenomeen

Vorig jaar werd de auteur benaderd door de Kokboekencentrum uitgevers uit Utrecht met de vraag of hij het prentenboek van Charlie Mackesy wilde vertalen. „Ze vonden het zo ontzettend goed bij mijn eigen werk passen. Ik had nog nooit van de Britse kunstenaar en schrijver gehoord, al bleek hij met zijn tekeningen een groot internetfenomeen te zijn. Maar toen ik het boek las, snapte ik waarom de uitgever mij vroeg. Ook ik probeer, net als Mackesy, in al mijn boeken hoop aan de lezer te geven.”

Breekbaar mens

De jongen, de mol, de vos en het paard is een boek vol liefde, geschreven en getekend door een breekbaar mens. En liefde is een taal die ik begrijp”, vervolgt Japin. „Het is simpel opgeschreven en geïllustreerd met eenvoudige tekeningen, die jong en oud raken. Bovendien gaat het in het verhaal niet alleen over de liefde die je voor een ander kunt hebben, maar ook over de liefde die je voor jezelf mag hebben. Want daar begint het mee; als je niet van jezelf houdt, kun je moeilijk liefde uitdelen.”

Het fraai uitgegeven prentenboek staat vol aansprekende wijsheden en spreuken. „Vaak dingen die je diep van binnen wel weet, maar waarvan het fijn is om eraan herinnerd te worden. Het is dan ook een boek om te bewaren, op je nachtkastje te leggen en af en toe je favoriete bladzijde op te slaan om jezelf weer goede moed te geven. Want het leert je ook dat je in je eentje met zovelen bent. Zoveel mensen worstelen, net als jij, met dezelfde onzekerheden.”

loading

Zelf vindt Japin het prettig om door het boek eraan herinnerd te worden dat hulp vragen geen teken van zwakte is. „Een van mijn eigen lievelingspagina’s uit het boek is die waarop de jongen vraagt: ’Wat is het moedigste dat je ooit hebt gezegd?’ Het paard antwoordt dan: ’Help’. Dat is zo verschrikkelijk mooi en waar. Je mag het immers even niet meer weten of er alleen niet uitkomen. ’Om hulp vragen betekent niet dat je opgeeft. Het betekent dat je weigert op te geven’, zo houdt Mackesy ons terecht voor.”

loading

Een andere favoriet is de passage waarin de mol tegen de jongen zegt dat ’jezelf met anderen vergelijken de grootste tijdverspilling is’. „Dat is voor een kind zo belangrijk om te weten”, stelt Japin. „En ook voor een volwassene is het goed om daar zo af en toe weer op gewezen te worden. Want van jezelf voortdurend met anderen vergelijken wordt niemand gelukkig.”

Japin heeft Charlie Mackesy nooit gesproken of ontmoet. „Ik heb begrepen dat hij geïsoleerd leeft in de natuur met zijn hond. Dat snap ik, deels ben ik ook zo iemand. Er zit een bepaalde eenzaamheid in zijn prentenboek. Ook dat herken ik, net als zijn grote liefde voor dieren en de natuur. Mijn uitgever had het dan ook bij het rechte eind. Dit boek past bij mij. Het zouden mijn eigen teksten kunnen zijn.”

Honden

„Zelf heb ik ook altijd veel geleerd van dieren, in mijn geval van drie honden. Mijn eerste, Kellie, leefde helaas maar kort, maar Trip, mijn tweede hond, heeft mij als het ware opgevoed. Wanneer ik het over intuïtie, troost en liefde heb, hoor je eigenlijk hem praten. Sinds kort hebben we weer een jonge pup hier in huis, een Italiaanse waterhond, genaamd Basso. Ik leg nu de laatste hand aan een persoonlijk verhaal over dit drietal. Mijn boek Honden voor het leven verschijnt in september. Wat dat betreft, is die lockdown voor creatievelingen niet onprettig: je hebt alle tijd en rust om in je hoofd te zitten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Boeken
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct