Beeldengroepen in de Mariakerk. Vooral de grafstenen in de kerk maakten indruk op kunstenares Ina van der Horn

Over de drempel van de angst: 'Angst belemmert je ook om verder te gaan'

Beeldengroepen in de Mariakerk. Vooral de grafstenen in de kerk maakten indruk op kunstenares Ina van der Horn

Wie deze zomer de kerk in Bears bezoekt, wordt opgeroepen zijn of haar angst te overwinnen. Ine van der Horn uit Utrecht exposeert hier haar Wachters , Geboorte en Herinneringen .

Bij de entree van de Mariakerk in Bears staan twee Wachters . Figuren in lange zwarte pijen, hun zwarte gezichten in de schaduw van hun kappen. Wie durft over de drempel te stappen? De eigen angst te overwinnen? ‘Geef toe aan je nieuwsgierigheid en kijk onder de kap’, roept Van der Horn bezoekers op.

Het tweetal staat bij de ingang, waarboven een klein duivelskopje hangt. ,,Zodat de duivel niet mee naar binnen zou komen’’, vertelt gids Adriaan Post. ,,Dat duiveltje kun je negeren, maar de Wachters niet’’, vindt Van der Horn.

Binnen staat een tweede groep Wachters , als een welkomstcomité. Lezers van Harry Potter hebben meteen de associatie met Death Eaters of Dooddoeners, de volgelingen van Lord Voldemort. ‘Waarom associeer je deze figuren automatisch met angst?’, vraagt ze bezoekers. ,,Mensen hebben vaak angst voor grote, donkere dingen. Maar als ik de kap afneem en ze de gezichten kunnen zien, vinden ze de figuren al een stuk minder eng. En als ik de pij optil, zien ze daaronder de stalen voet. ‘Nou is het helemaal niet meer eng’, vinden ze dan.’’ Angst is een veiligheidsmechanisme van de mens, dat begrijpt ze. ,,Maar angst belemmert je ook om verder te gaan.’’

Respect

Ze maakte de groep in pijen geklede figuren voor beeldentuin Ravesteyn in Heenvliet bij Rotterdam. ,,Ze kwamen daar bij een ruïne te staan, waar veel heftige dingen zijn gebeurd. Mensen moesten over een bruggetje om bij die ruïne te komen. Daar heb ik de hele rij opgesteld. Ze beschermden de ruïne, maar ook de bezoekers. Hetzelfde wil ik met de Wachters in de kerk verbeelden: dat er respect is voor degenen die er liggen en voor degenen die komen kijken.’’

Toen ze werd uitgenodigd om te exposeren en ze de Mariakerk bezocht, was ze vooral opgetogen over de oude grafstenen. Hier wilde ze Geboorte laten zien. ,,De beeldengroep staat voor het losbreken uit een moeilijke periode, richting het licht.’’ De sculpturen zijn behandeld met botenlak, zodat ze ook buiten geëxposeerd kunnen worden. ,,De Keukenhof vroeg me ooit om de Herinneringen acht weken buiten te tonen. Toen moest ik nadenken hoe ik dit kwetsbare materiaal toch langer buiten kon tonen. Dit vond ik een goede oplossing.’’ De Geboorte heeft later dezelfde behandeling gekregen. Het werk verliest niet zijn uitstraling, maar glimt op plaatsen wel meer. Een associatie met een nieuwe start.

‘Het gaat om leuke en minder leuke periodes’

Voor haar beelden gebruikt de kunstenares een mal van een fijn besneden gelaat dat steeds terugkomt. Haar bustes en torsen zijn allemaal vrouwelijk. Ze bekleedt de vorm met kleine lapjes schapen- en geitenleer gedrenkt in lijm. Na het drogen kan het van de mal en vervormt zij het werk verder.

In de kerk hangen en staan meer sculpturen. Rondom, op de lambrisering en boven de deur, hangt een aantal losse werken. Ze vallen bijna samen met het houtsnijwerk, het materiaal heeft dezelfde kleur en doorleefdheid. Boven Geboorte hangen de torsen van Herinneringen . Ze staan symbool voor fases in het leven die zijn afgesloten, waarvan je je losmaakt door je van je ‘oude huid’ te ontdoen.. ,,Het gaat om leuke en minder leuke periodes. Er komt een eind aan, maar je neemt ze altijd mee. Als gekoesterde kledingstukken. Je kunt er nu afstand van nemen, ze bekijken en concluderen: Dit was ooit.’’

Bears - Mariakerk: Tsjerkepaed 3, di t/m zo 13-17 u, t/m 30 sept.
Van der Horn hoort graag reacties van mensen, die vaak weer leiden tot nieuw werk.
Op 4 en 5 juli is ze
in de kerk aanwezig.

loading

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct